Тръгна делото срещу 13 души, обвинени в проповядване на антидемократична идеология 18.09 | 11:13

Срещу трима от подсъдимите - Саид Муутлу, имам на гр. Сърница, Абдула Салих и Ахмед Ахмед са повдигнати и обвинения за проповядване на омраза на религиозна основа чрез разпространение на религиозни идеи

От Кремена Бедерева

Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото срещу 13 души, сред които и една жена, обвинени в разпространяване на антидемократична идеология и участие в нерегистрираната в България организация "Ал-Уакф ал-ислями".

Срещу трима от подсъдимите - Саид Муутлу, имам на гр. Сърница, Абдула Салих и Ахмед Ахмед са повдигнати и обвинения за проповядване на омраза на религиозна основа чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите.

Саид Муутлу е сочен за ръководител на нелегалната организация "Ал-Уакф ал-ислями" в периода май 2005 г.-октомври 2010 г. на територията на областите Пазарджик, Смолян и Благоевград. На днешното заседание са призовани само подсъдимите. Обвинителният акт съдържа осем глави.

Очаква се в хода на съдебното дело да бъдат изслушани 30 свидетели и десет вещи лица. Материалите от досъдебното производство са събрани в 31 тома.

Хари Харалампиев, адвокат на шестима от подсъдимите, коментира за БТА, че високият обществен интерес към делото би могъл да окаже известно влияние върху изхода. По думите му обвиненията са пресилени и делото ще се реши от експертите.

Факт е, че моите довереници са подсъдими, но до доказване на противното, те са невинни, каза още адвокат Харампиев. Делото се гледа при засилени мерки за сигурност, а пред сградата на съда в Пазарджик са се събрали десетки представители на ислямското изповедание.

Пред Пазарджишкия съд се събраха около 300 души – мюсюлмани, роми, като част от тях се опитват да влязат в съдебната зала, като не са допуснати от охраната. Друга част развяват българското знаме и това на ЕС. Група от около 20 жени се опитват също да влязат в сградата на съда.

Агенция "Фокус" припомня, че на 18 юни 2012 година Окръжна прокуратура – Пазарджик внесе обвинителен акт срещу 13 души, за проповядване на идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава. Повдигнати са обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по законоустановения ред в Република България организация "Ал - Уакф ал - ислями” - клон на едноименната саудитска фондация, действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

Обвиненията са по чл. 108 ал.1 пр. второ от НК - за проповядване на антидемократична идеология, изразяваща се в противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава.

Обвиненията по чл. 109 ал.1/2 пр. първо във вр. чл. 108 ал.1 пр. второ от НК касаят ръководенето / членуването в нерегистрираната по законоустановения ред в Република България организация "Ал - Уакф ал - ислями” - клон на едноименната саудитска фондация, действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик, ръководена от обвиняемия Саид Мутлу и с членове - останалите обвиняеми, която си е поставила за цел извършване престъпления по Глава І-ва от НК, а именно проповядване на антидемократична идеология.

Обвиненията по чл. 164 ал.1 пр.1 от НК са за проповядване на омраза на религиозна основа чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета.

Обвиняемите изградили своя стройна система от възгледи - идеология, почиваща на елементи от салафизма, която в периода от м. март 2008 година до 06. 10. 2010 г., преимуществено на територията на три области - Пазарджик, Благоевград и Смолян представяли на своите последователи в България в радикален вариант.
Единият от обвиняемите - Ахмед Ахмед е осъждан за престъпления по: чл. 108, ал. 1, предл. 2 и 3 във вр. с 26, ал. 1 от НК и по чл. 162, ал. 1 във вр. с 26, ал. 1 от НК, за които му е наложено наказание от 3 години "лишаване от свобода, отложено за изпитателен срок от 5 години и обществено порицание.
Определена е мярка за неотклонение ”подписка” по отношение на всички обвиняеми.

Водещи

Най-четени