Търговище с нова ВиК мрежа 01.08 | 08:11

Реконструкцията струва 3.3 млн. евро и е изпълнена от програма ИСПА

От Андриян Георгиев

Днес ще бъде официално открита рехабилитираната ВиК мрежа в Търговище, съобщават от пресслужбата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

Общата стойност на проекта е 3,3 млн. евро, като 75% от тях са европейско финансиране, а 25% - национално. С тези средства са изградени 12,5 км нови колектори и канализационни клонове и са реконструирани 9,1 км водопроводна мрежа в търговищкия квартал "Въбел”.

Извършена е рехабилитация и на 4,2 км главни колектори в Търговище.

Проектът е изпълнен по програма ИСПА. Строителните дейности по него започнаха през декември 2009 г.

С въвеждането в експлоатация на новоизградените съоръжения ще се предотвратят вредните въздействия върху околната среда и риска за здравето на хората от региона.

Направената реконструкция и модернизация на водопроводната мрежа ще има позитивно въздействие върху начина на живот на приблизително 43 хил. души и по този начин ще се подобри състоянието на водите на река Врана, в която ще бъдат зауствани пречистени води.

Проектът е изпълнен като част от Финансов меморандум на обща стойност 15,236 млн. евро, по който освен новоизградените съоръжения, се строи и пречиствателната станция за отпадни води на град Търговище.

Водещи

Най-четени