Удавените край Кранево попаднали в дънна яма 24.06 | 17:04

Общо са били 5-има души, но двама успели да се спасят

От Кремена Бедерева

Тримата, удавили се в морето край Кранево, вероятно са попаднали в дънна яма, която би трябвало да бъде обозначена на съответното място. Това каза пред агенция "Фокус” директорът на Областния съвет на Българския червен кръст (БЧК) в Добрич д-р Артюн Еринозов.

"Съгласно наредбата за водно спасяване всички плажове, там, където има дънни ями, трябва да бъдат обозначени със съответния знак. Всяка яма е изключително рискова, тя крие страшна опасност и ако попадне в нея лице, което не може да плува, има страшен риск.

Те са опасни и за хора, които могат да плуват. Не мога да кажа дали са знаели, или са умеели да плуват тези момчета, но предположението е, че са попаднали в дънна яма, което на практика е и може би причината за удавянето. Спасителите вероятно са направили всичко възможно, но резултатът е трима удавени”, каза д-р Еринозов.

На 22 юни, събота, са се удавили три момчета – на 15 г., 17 г. и 18 г.

"Общо са били 5-има души, но двама успяват да се спасят по някакъв начин. Останалите трима в различно време на 22 юни и на 23 юни са изхвърлени от морето.

На 22 юни е изхвърлен 18-годишният от морето, а на следващият ден са изхвърлени телата на 15-годишния и на 17-годишния.

На 22 юни флагът на плажа е бил жълт, което означава - къпането ограничено, без надуваеми дюшеци, без други предмети, които могат да бъдат рискови. Жълтият флаг ограничава къпането и служи като знак внимание. Онова, което са направили спасителите, е, че са се притекли да помагат на тези, които са били в риск, но не са успели да помогнат на всички", посочи д-р Еринозов.

БЧК-Добрич ще анкетира случая, дотолкова, че да се запознаем със случилото се, и да го пратим в централата на БЧК. Причините биха могли след време да се установят и да се кажат. При всяко удавяне има разследване и това е от съответните разследващи органи, добави Еринозов.

Водещи

Най-четени