Усложнена обстановка в Кюстендил и Разлог 26.02 | 11:58

Река Бистрица е на път да прелее. Банщица, Язо, Малко Глазне и Пихла излязоха от коритата си

От Диана Цветкова

Усложнена остава обстановката в Кюстендил заради обилните валежи, които се изсипват над областта.

Река Бистрица е на път да прелее при Долно село, каза кметът Петър Паунов. Засега няма опасност за населението и не се налага обявяването на бедствено положение.

"Застрашен е мостът, който преди две години беше паднал (съоръжението на пътя за Долно село)", каза Паунов, цитиран от агенция "Фокус".

На мястото в момента екипи слагат чували с пясък, за да изградят изкуствена дига, а към рисковия мост пътуват камиони с бетонни отпадъци за овладяване на положението

Проливните дъждове повишиха нивото на реките в областта, като р. Банщица излезе от коритото си тази сутрин. За щастие реката преля извън населено място, като водите са залели ниви и необработваеми земи.

Екипи на областното пътно управление са изпратени в цялата област, за да следят за състоянието на реките. Директорът на управлението Юлияна Божилова каза пред БТА, че всички съоръжения са изправни.

От полицията в Кюстендил съобщиха, че тази сутрин са постъпили седем сигнала за отводняване на мазета и дворове след дъжда. Екипи на групата "Спасителни дейности" отводняваха дворове и мазета в кв. "Изток", селата Радловци, Вратца и Пиперков чифлик.

Междувременно реките в Разлог и село Баня също излязоха от коритата си.

Водите на река Язо са прелели и залели мост в Разлог. По разпореждане на кмета на града инж. Красимир Герчев са предприети действия, за да се намали нивото на водите на реката в самия град.

В село Баня реките Малко Глазне и Пихла излязоха от коритата си. На място е изпратена допълнителна техника и хора, за да се избегнат по-големи щети.

В неукрепените участъци като зоната около бившия консервен завод, реката е била неконтролируема, като е заляла някои от къщите.

Водещи