Хванаха 11 души за производство на цигари без бандерол 17.03 | 16:23

1,17 милиона къса контрабандни цигари в камион с тоалетна хартия пък хванаха митничарите

От Кремена Бедерева

При специализираната операция, проведена вчера, служители на ДАНС, ГДБОП и колегите им от Варна са неутрализирали престъпна група, осъществяваща незаконно производство и разпространение на цигари без акцизен бандерол на територията на България.

Министър Цветан Цветанов и директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров предоставиха на медиите информация по случая в нелицензираната  производствена база в с. Добротич, обл Варна, информират от пресцентъра на МВР.

В момент на производствена дейност вчера (16 март) в базата са задържани 11 души - двама от които са криминално проявени. Задържан е и криминално проявеният Р.Р., на 47 г., който купувал 20 мастербокса цигари. 34-годишният Е.К., криминално проявен, за когото има данни, че е организатор на производството, също е задържан. 

Министър Цветанов изтъкна, че през последните месеци оперативната работа по случая е била изключително интензивна. Той благодари на всички служители на МВР, ДАНС и Варненската окръжна прокуратура за отличното взаимодействие. Нелегалната дейност се е извършвала изключително конспиративно. Задържаните 11 души са бивши работници от различни цигарени фабрики в страната.

Те са били наети и настанени на квартири във Варна. Институциите са съгласували непрекъснато действията си, за да може организаторът и участниците в нелегалната дейност да бъдат задържани на място в момент на производство и продажба на акцизната стока. Капацитетът на нелегалната производствена база е по 200 мастербокса цигари на денонощие. Според наблюдаващия прокурор престъплението е с изключително висока степен на обществена опасност.  

При последвалите процесуално-следствени действия от базата са иззети 160 мастербокса "Lucky Strike”,  около 1 милион къса цигари,  подготвени за опаковане, 30 кашона по 180 кг тютюн и заготовки за опаковки на стекове и кутии за цигари "Lucky Strike”; "LM”; "Marlboro”; Partner”; Gold Mount”; "Bussiness royal”; "Cooper”. Допълнително били открити 20 мастербокса  в микробус "Пежо” със софийска регистрация.

Установено е, че цигарите са произвеждани в поточна линия  от 5 машини - бункер машина "Шкода”, пълначна машина "Молинс”,  машина за поставяне на целофан, боксер машина (стековъчна) и опаковъчна машина "Марден”.

На 11–те задържани е наложена полицейска мярка за 24 часа, на организатора и разпространителя  - 72 часа задържане под стража. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234 от НК.
Работата по разследването продължава. 

1,17 милиона къса контрабандни цигари разкриха тази нощ служители на Митница Силенград в района на ГКПП Капитан Петко войвода в камион с тоалетна хартия, влизащ от Гърция в България, съобщават от Агенция "Митници".

Камионът Скания, управляван от 45-годишен български гражданин от Хасково, е пристигнал в района на ГКПП вчера през нощта. Превозвал е тоалетна хартия, но по метода анализ на риска е селектиран за проверка от митническите служители.

Поискано е съдействие от ГПУ Ново село за конвоиране на превозното средство до Митнически пункт Капитан Андреево. Там митническите служители извършват рентгенова проверка и разтоварване на товара, при което става ясно, че в предната част на товарния отсек има специално изграден тайник, пълен със 117 мастербокса цигари. Цигарите са от марките "Valentine Slims” и "Gold Classic", всички без акцизен бандерол.

За установената контрабанда е съставен акт и е уведомена Окръжна прокуратура Хасково. По случая работи разследващ митнически инспектор и е образувано досъдебно производство по описа на Митница Свиленград.

Водещи

Най-четени