Храни с изтекъл срок на годност в детски градини в Попово 15.03 | 13:30

Досега са проверени 26 детски градини и ясли в областта

От Кремена Бедерева

Инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Търговище бракуваха 30 кг храни с изтекъл срок на годност в детски градини в община Попово. Това съобщи директорът на институцията д-р Никола Найденов. Проверката продължава.

Досега са проверени 26 детски градини и ясли в цялата Търговищка област. Неспазване на разделното съхранение на продуктите в хладилниците е другото нарушение, констатирано от проверяващите.

На ръководителите на детските заведения са издадени предписания, съобщи Теодора Тодорова, началник на отдел "Безопасност на храните". Проверката е установила, че в детските градини по селата има драстично по-малко нарушения, отколкото в градовете, отбелязва БТА.

Огласени бяха и резултатите от проверка на ОДБХ в Търговище в обекти за производство на хляб и хлебни изделия. Затворени са три фурни - в поповските села Ломци и Садина, и една в Голямо Градище, община Опака. Причините за спирането на дейността са нарушения в хигиената.

Става дума за остарял сграден фонд, изпадали мазилки в производствените помещения и амортизирано оборудване, уточни Тодорова. Обектите са затворени до отстраняване на нередностите.

Според инспекторите в сектора за производство на хляб, особено при фурните по селата, контролът трябва да се засили, за да отговорят на изискванията за безопасност на храните.

Водещи

Най-четени