Ще добиват пясък и чакъл край пазарджишкото с. Росен 07.11 | 19:09

Концесията е 25-годишна

От Андриян Георгиев

Правителството предостави на ЕТ "Илия Кинов” 25-годишна концесия за добив на пясък и чакъл от находище "Кайряка”. Кариерата се намира в землището на с. Росен, община Пазарджик. Очаква се за срока на концесията да бъдат инвестирани 201 000 лв., а постъпленията от концесионни плащания да надхвърлят 216 хил. лв. без ДДС, които ще се внасят по бюджета на община Пазарджик.

С друго решение правителството одобри предложение от "Елаците – Мед” АД за промени в подписания през 1999 г. концесионен договор за добив на медно-порфирни златосъдържащи руди от находище "Елаците” в Софийско. Те се отнасят до уточняване на концесионната площ и удължаване на срока на концесията с 10 години. Очакваните концесионни плащания за този период ще са близо 30 млн. щ. д., които ще постъпват по бюджетите на общините Мирково, Челопеч, Чавдар, Златица и Етрополе пропорционално на частта от находището, която попада в тяхна територия.

Правителството прие промени в свое решение от септември 2011 г. за предоставяне на концесия за добив на строителни материали от находище "Житосвят”, разположено в землищата на селата Орлинци и Житосвят, област Бургас. Промените са свързани с възражения от страна на концесионера "Берил” ООД относно размера на концесионната площ и минималните инвестиции. Освен това в концесионния договор са добавени текстове относно банковата гаранция, отчетността, разпределението на паричните постъпления от концесионни плащания. Като задължение на концесионера е посочено, че трябва да съгласува с АПИ цялостния работен проект за добив и първична разработка.

Правителството одобри и издаването на разрешение за проучване на подземни богатства. То е "Би ен ес ес” ООД, което ще изследва възможностите за добив на скалнооблицовъчни материали в площта "Енджи”. Размерът на терена, разположен край с. Горна Кремена, община Мездра, е 0,86 кв. км, а срокът на разрешението е две години. За този период дружеството ще инвестира минимум 45 600 лева в проучвателните дейности и още 4000 лева за мероприятия по опазване на околната среда.