Рекорден брой гей атлети на Олимпиадата в Лондон 31.07 | 12:56

Общо 21 открито гей жени и мъже се състезават в Лондон, което е рекорд в историята на Олимпийските игри

От Мариян Найденов

Броят на открито хомосексуалните атлети, участващи в Олимпийските игри в Лондон, изпреварва този в Атина през 2004-та (11 души) и в Пекин през 2008-ма (10 души).

Общо 21 открито гей олимпийци, двама треньори и двама параолимпийци ще се състезават в 11 спорта: хокей на трева, колоездене, баскетбол, плажен волейбол, футбол, фехтовка, конна езда, триатлон, хандбал, тенис по двойки и скок във вода:

Мерелин Алиоти (Холандия, хокей на трева)
Джудит Арнд (Германия, колоездене)
Сеймоне Аугустус (САЩ, баскетбол)
Натали Кук (Австралия, плажен волейбол)
Лиса Далквист (Швеция, футбол)
Карлиен Дирксе ван ден Хойвел (Холандия, хокей на трева)
Имке Дуплитцер (Германия, фехтовка)
Едвард Гал (Холандия, конна езда)
Джесика Харисън (Франция, триетлон)*
Карл Хестър (Великобритания, конна езда)
Александра Лекрабер (Франция, хандбол)
Джесика Ландстрьом (Швеция, футбол)
Хедвиг Лундал (Швеция, футбол)
Матю Мичам (Австралия, скок във вода)
Маартие Раумен (Холандия, хокей на трева)
Карол Пеон (Франция, триетлон)*
Мейса Песоа (Бразилия, хандбол)
Меган Рапино (САЩ, футбол)
Лиза Реймънд (САЩ, тенис по двойки)
Рике Сков (Дания, хандбол)
Ина-Йоко Тойтенберг (Германия, колоездене)

*Пеон и Харисън са двойка.

Освен тях, Пиа Съндхейдж, треньор на американския футболен отбор за жени, и Хоуп Пауъл, треньор на британския футболен отбор за жени, също са лесбийки. Гей параолимпийците са Лий Пиърсън, британски ездач, и Клер Харви, член на американския волейболен отбор за жени.

Елементарната математика подсказва, че на Игрите в Лондон има още много гей атлети, които не са открити. Дори само 1% от 12 602-те състезатели да са ЛГБТ*, това прави 126 души.

Грег Луганис, който има 4 олимпийски златни медала за скок във вода и се разкри едва след пенсионирането си, казва пред Outsports защо, според него, атлетите все още се притесняват да бъдат открити:

"Преценявам ситуацията им, правейки паралел със собственото си пътуване. Аз бях открит пред приятелите и семейството си. Просто имах лична политика да не обсъждам сексуалността си с медиите. Исках участието ми в спорта да бъде свързвано само и единствено със спорта. Не исках да бъда "гей-скачачът".

"Днес има много повече положителни образи в медиите, що се отнася до сексуалност и видимост - ние сме просто обикновени хора. Затова мисля, че атмосферата е по-благоприятна. Когато бях на турнето за представяне на своята книгата през 1995-та, при мен идваха много хора, които споделяха, че са гей и не са открити, защото тренират отборни спортове. По-трудно е, когато си в отборен спорт, защото много разчиташ на съотборниците си. Мисля, че е малко по-лесно, когато се състезаваш в индивидуален спорт".

Много причини карат атлетите да крият сексуалността си, като най-разпространената е страх от отрицателни реакции от съотборниците, треньорите и феновете. Бившият американски конен ездач Робърт Довър каза преди игрите през 2004-та: "Прекарваш един ден с тези атлети и ти става ясно, че гей хората са навсякъде. Причината много от тях да не са открити, е, че са съсредоточени върху своята работа в момент, в който спортът е приоритет №1 в живота им".

Американският гимнастик Джош Диксън, който не успя да се класира за игрите в Лондон, се разкри публично през май, но сексуалната му ориентация беше известна в спортните среди и преди това без никакви отрицателни последствия. Преди квалификациите той каза: "Това няма да има никакво отражение върху начина, по който съм оценяван, и върху позицията ми в американския олимпийски отбор".

Диксън споделя, че в Стандфорд режимът му е бил "яж, спи, тренирай и пиши домашни... Гимнастиката беше най-важният ми приоритет и, ако нещо изникнеше на пътя ми, аз го избутвах настрана". Въпреки че е бил открит пред колегите си, историята му добива публичност едва, когато решава, че иска да даде пример и осъзнава, че има отговорност към ЛГБТ хората и спортната общност.

По същите причини преди около месец се разкрива и футболистката Рапино: "Хората вероятно се досещаха, че съм хомосексуална, защото начина, по който живея, е доста открит и прозрачен. Мисля, че е страхотно, че имам тази възможност, особено в спорта, защото много малко гей атлети са открити. Според мен е важно да си открит. Важно е да се изправиш и да отстояваш себе си и да си горд с всичко, което си. Щастлива съм, ако съм помогнала на някой в неговата лична борба. Надявам се да имам положителен ефект върху хората".

Модел за подражание на открит олимпиец е и Мичам, който се разкри през май 2008-ма и три месеца по-късно спечели злато на 10-метровата платформа в Пекин. Оттогава той е приел сериозно ролята си на защитник на човешките права на ЛГБТ хората и не се притеснява да говори по темата. "Да, аз съм гей и съм пич с олимпийски златен медал за скок във вода", пише той в своята страница в Twitter. Разкриването му по никакъв начин не се е отразило на постиженията му и се надява да спечели втори медал в Лондон, въпреки коремната си контузия.

Диксън Рапино и Мичам и другите като тях остават изключения, а медиите са далеч от етапа, в който вече няма да третират поредното разкриване на гей олимпиец като новина. Особено в страни като България.

Няколко случая от последните няколко години демонстрираха нивото, на което се намират българските спорт, медии и общество по отношение на приемането на ЛГБТ хората в спорта.

И ако "гей скандалите" с родни спортисти са само показател за смазващия ефект, който би имало общественото мнение върху евентуалните открити гей атлети, то един случай показа колко дълбоко са се вкопали хомофобията и расизма в спортните среди у нас.

Миналата година треньорът на българския национален отбор по шейни Чавдар Арсов беше уволнен от председателя на Федерацията Георги Вергов с обяснението: "Заради педерастките истории трябва да се оттеглиш". Поводът е участието на Чавдар в конкурса Мистър Гей България. В писмените си показания пред Комисията за защита от дискриминация, която Чавдар веднага сезира по случая, Вергов пише: "Явно човек с друга сексуална ориентация в комбинация с ромски произход е нещо много, много лошо, най-меко казано".

Близо година по-късно републиканският шампион с 40 медала, 2 купи и 102 грамоти все още не може да си намери работа в България, тъй като бившият му треньор е обиколил всички техни колеги, клубове и родители на млади спортисти, за да ги настрои срещу Чавдар. И до ден днешен нито една българска спортна институция не е излязла с официално становище в негова подкрепа.

* Лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови

Водещи

Най-четени