Родители обвиниха БЧК в укриване на помощи от ЕС 01.02 | 15:14

Те не били уведомени навреме за помощта, която им се полага

От Ивелина Георгиева

Българския червен кръст (БЧК) укрива помощи от ЕС. Това обвинение отправиха родители на второкласници от Пловдив, пред bTV.

Родителите са възмутени, че са изпуснали помощта, защото не били уведомени навреме, а в последния момент, поради което са изпуснали всички срокове за записване.

Майката на второкласник Антоанета Манолова разбрала за хранителните помощи в средата на януари, но от БЧК й казали, че срокът е бил удължаван два пъти и вече е изтекъл, затова няма как да получи продуктите.

"Аз просто съм възмутена от начина, по който се укрива тази помощ, която има всеки второкласник", оплака се Манолова. Тя е категорична, че майките от Пловдив не са били уведомени, че децата им имат право на хранителна помощ от ЕС.

От БЧК уточниха, че помощта не е била за всеки второкласник, а само за родителите на тези деца, които са получили еднократна помощ за първолаци. Те са били включени за първа година в списъка на социалното министерство, което разпределя храните от интервенционните запаси на ЕС.

Родителите обаче са категорични, че не са били уведомени от нито една институция за помощта предоставяна от ЕС.

От Червения кръст опровергаха твърденията им като поясниха, че е имало широка всеобхватна медийна кампания, както и информация на националната и областната организация на БЧК.

Директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева поясни, че е имало срокове, адреси и постоянни напомняния от доброволците на организацията.

"Коя майка може да изчете всички пловдивски всекидневници и вестници. Вероятно е трябвало да се уведомят училищата, директорите или социалните служби", каза Антоанета Маркова.

28 хил. души в Пловдивска област са имали право на помощи. Близо 75% от тях са получили полагащото им се, но останалите непотърсени храни, които възлизат на 340 тона, се разпределят по социалните институции в града.

Водещи

Най-четени