Русия, Турция и Иран си поделят Сирия 29.12 | 20:07

Може да се появят и автономии, но при одобрението на плана от САЩ, бунтовниците и съседните държави

От iNews.bg

Сирия може да бъде разделена на 3 зони на влияние. Те ще бъдат разпределени между Русия, Турция и Иран. Това съобщава Reuters, позовавайки се на информация от няколко свои източника. Разделянето на страната било договорено покрай примирието, което трябва да влезе в сила довечера.

Според плана засега сирийският президент Башар Асад ще запази поста си. Това ще трае поне до следващите избори, които ще бъдат проведени в страната. След това поста ще бъде заето от нов човек, но сигурността на Асад и семейството му ще бъде гарантирана.

В това отношение вероятно Путин и Ердоган, които по-рано днес говориха по телефона и обсъдиха обявяването на примирие довечера, все още не са се разбрали докрай, тъй като многократно, включително и днес, първият дипломат на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че не вижда възможност за траен мир в Сирия, ако настоящият президент продължи да ръководи държавата. Не е ясна и позицията на Иран, макар да е логично да се предполага, че тя е по-близка до тази на руснаците, тъй като и двете държави подкрепят активно Дамаск в борбата му срещу бунтовниците.

Сделката между Москва, Анкара и Техеран все още е на фаза разработка. Предстои плановете да бъдат съгласувани с властите в Дамаск, с противниците на режима на Асад, със САЩ и с държавите от Персийския залив, предаде "РИА Новости". При тяхно съгласие може да се пристъпи и към създаването на автономии, които ще останат част от Сирия, която вече ще бъде федеративна държава.

"Да се достигне до окончателно такова споразумение ще бъде трудно. Но и към момента позициите по отношение на Сирия вече са променени", коментира пред Reuters генералният директор на Руския съвет по външните работи Андрей Кортунов. Той отбелязва и че към днешна дата вече се обсъждат няколко кандидатури за наследници на Башар Асад. Кортунов обаче отказва да назове дори и едно от имената.

Водещи

Най-четени