Руските спецслужби заловиха украински шпионин 31.03 | 13:46

Подполковникът е трябвало да се внедри във ФСБ

От iNews.bg

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) задържа служител на департамента по контраразузнаване на централния апарат на СБУ (украинската служба за сигурност) подполковник Юрий Иванченко, който е предлагал услугите си да стане "подставен" осведомител на ведомството, съобщиха от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, предаде ТАСС.

"Иванченко е пристигнал в Русия под предлог, че е на гости на роднини, въпреки че украинските спецслужби забраняват на свои служители пътувания в Русия", отбелязват от централното управление на ФСБ.

По информация на руското ведомство, още преди пристигането на украинеца в Русия, ФСБ е получила информация, че той е подготвян от СБУ и ЦРУ на САЩ за вербуване в органите на държавната сигурност "като инициативно им предложи услугите си". Известно е, че в зданието на СБУ в Киев ралотят представители на американското разузнаване, които наблюдават работата на СБУ срещу Русия. Нещо повече, за първи път Иванченко се е опитал да предложи услугите си на ФСБ през 2014 г.," съобщават още от централата на ФСБ.

"Служителят на СБУ трябвало да предизвика интерес от страна на ФСБ с възможностите си за извличане на поверителна информация и да убеди ФСБ в необходимостта да поддържа връзка с него според условията на Киев чрез скривалища. В определен момент СБУ и ЦРУ планирали да хванат на място служителя на ФСБ при получаване на информацията от Иванченко", са казва още в съобщението на руската служба за сигурност.

След задържането му, Иванченко, без да се страхува, че ще бъде уличен в държавна измяна, е поискал да се свърже с украиноското посолство в Москва. Такава му е била предоставена.

Тъй като украинецът е бил разобличен, преди да успее да нанесе щети на сигурността на Русия, той ще бъде експулсиран в Украйна и ще бъде забранено влизането му в РФ.

Водещи

Най-четени