САЩ иска финансови реформи от Китай 04.05 | 14:54

Вашингтон продължава да изисква реално оценяване на юана и равни конкурентни права на китайския пазар

От Кристалина Илиева

САЩ смята да притисне Китай да предприеме по-активни действия във връзка с финансовата си реформа, заяви американският финансов министър Тимъти Гейтнър. Това ще се случи по време на срещата на високото равнище между двете държави, която ще се проведе следващата седмица в САЩ, предаде АФП.

"Ако Китай иска да има икономика, независима от износа и да се превърне в икономически ориентирана към вътрешния пазар страна, то правителствените протекции за държавните предприятия, които им осигуряват по-ниски разходи пред другите компании, трябва да бъдат спрени", заяви Гейтнър.

Според американският министър настоящата китайска банкова система функционира така, че осигурява на държавните предприятия заеми с по-ниски лихви, което им дава предимство пред частните компании, независимо дали са китайски или чуждестранни.

Този факт създава допълнително напрежение в търговските отношения на Китай със САЩ, които и без това да обтегнати заради продължителния конфликт около монетарната политика, водена от Пекин.

Юанът се е оскъпил поне с 5% откакто китайските власти решиха да освободят търговията на валутата си през юни 2010 година, но Гайтнър твърди, че все още е силно подценен.

Това ще е другата тема, върху която американските представители са решили да акцентират по време на Американско-китайската среща за стратегически и икономически диалог. Форумът ще се проведе за трети път тази година и бе основан от Обама и Ху Дзинтао през април 2009 година.

Водещи

Най-четени