Свалят премиера в Хърватия 07.06 | 18:57

Социалдемократите също искат избори и свалянето на Орешкович

От iNews.bg

Ръководителят на най-голямата хърватска партия Томислав Карамарко съобщи, че неговата формация Хърватска демократична общност /ХДО/ днес започва процедура по отстраняването на премиера Тихомир Орешкович.

Политическият конфликт се вихри на фона на исканията на опозиционната Социалдемократическа партия за предсрочни избори в средата на юли с мотива, че "Хърватия вече няма правителство".

На извънредна пресконференция Карамарко каза, че "Хърватия има нужда от стабилно, хомогенно и единно правителство, което да извърши необходимите реформи" в страната, предаде БГНЕС.

"Длъжен съм да информирам хърватската общественост за това, че днес ХДО започва процедура по отстраняването на премиера Орешкович", каза още Карамарко и добави, че за това има редица причини. Според него "пред обществото се разиграва ситуация, която не е добра и правителството е нефункционално". "С една дума трябва да сложим точка на случващото се... Хърватия няма време и нерви за подобни отношения", каза още лидерът на ХДО.

На въпроса дали е готов да се оттегли от поста на вицепремиер Карамарко отговори: "Готов съм на всичко".

Опозиционната Социалдемократическа партия, която иска и оставката на Карамарко заради корупционния скандал, в който е замесен, ще подкрепи отстраняването на премиера. Лидерът на социалдемократите и бивш премиер Зоран Миланович същевременно заяви, че опозицията иска предсрочни парламентарни избори още в средата на юли.

Водещи

Най-четени