El Pais: Полицията е знаела за кражбата на дрогата от „Св. Николай“ 16.10 | 10:59

Изданието намеква, че служители на реда са замесени

От Филипа Тодева

Испанското издание El Pais твърди, че полицията е знаела за риска от кражбата на наркотици от задържаната пратка на кораба "Св. Николай".

Според анонимни източници на вестника е имало предупреждение, че дрогата ще бъде открадната, защото в склада в Кадис има непрекъснат поток от хора.

В края на миналия месец 290 кг кокаин и хашиш бяха изнесени, малко преди да бъдат използвани като доказателства пред съда.

Вестникът на практика елиминира предишната версия, която гласеше, че наркотикът е бил задигнат от неизвестни извършители, след като е била издълбана дупка в стената от съседното помещение, изключена е била алармата и са били обърнати надзорните камери в друга посока.

Крадците са знаели за часа на смяна на охраната и са използвали момента за действие. Интересен остава фактът, че дрогата е била открадната в събота (29 септември), но за зулума е било научено чак в понеделник (1 октомври).

Сега изданието пише, че крадците са имали ключ и са успели незабелязано да влязат и да отмъкнат наркотиците. El Pais коментира, че за полицаите с ниски заплати дрогата е изкушаваща.

Подобни кражби стават и на други складове в Испания.

При проверката на "Св. Николай" 31 моряци от екипажа на кораба бяха арестувани, като 21 от тях бяха българи. До момента те са държани в ареста, докато тече разследването, припомня El Pais.

Най-четени