„Ал Кайда“ призова за обедяване на мюсюлманите срещу Запада и Русия 02.11 | 09:49

Сътрудничеството на „Ал Кайда“ и ИД може да усложни положението в Близкия изток

От Галина Александрова

Мюсюлманите да се обединят срещу "заплахата" от страна на Запада и Русия в Сирия и Ирак. За това призова главатарят на международната терористична мрежа "Ал Кайда"Айман ал Зауахири. В свое обръщение, качено в интернет, той заявява: "Американците, руснаците, иранците, алавитите и "Хезбола" координират своята война срещу нас – толкова ли не може да прекратим борбата помежду си и да насочим дейността си срещу тях", предаде агенция Ройтерс, циитрана от БГНЕС.

Не е известно кога е направен записът, но споменаването на Русия означава, че това е станало след 30 септември, когато Русия започна авиоударите си в Сирия срещу терористите.

През септември "Ал Кайда" обяви, че не признава халифата на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) и нейния лидер Абу Бакр ал-Багдади, и предложи на бойците й да се присъединят към нея в борбата срещу страните от западната коалиция в Ирак и Сирия.

Експертите отбелязват, че сътрудничеството на "Ал Кайда" и ИД може да усложни положението в и без това разкъсвания Близък изток, отбелязва РИА "Новости".

Водещи

Най-четени