„Ал Кайда“ призова мюсюлманите по света да избиват евреи 11.10 | 13:46

Властите в Тел Авив обвиняват палестинския лидер Махмуд Аббас, че подстрекава насилието срещу Израел

От Ростислава Иванова

"Всички мюсюлмани от всички националности и етноси трябва да атакуват интересите на евреите навсякъде по света със всички възможни средства. Това се казва в обръщение на терористичната групировка "Ал Кайда", в което подкрепя нападенията на палестинците срещу евреи, като ги призова да бъдат "повече и навсякъде".

Изявлението е на сомалийската групировка "Аш Шебаб" - разклонение на "Ал Кайда", в което призовава палестинците да си върнат джамията Ал-Акса, предаде Arutz Sheva, цитирана от Фокус . Той идва в резултат на крайно изостреното напрежение между израелските сили на реда и палестинците в ивицата Газа и зачестилите нападения над израелски полицаи и военни.

"Проблемът с джамията Ал-Акса и окупираните мюсюлмански земи в района на Храмовия хълм засяга цялата ислямска общност. Всички мюсюлмани, от всички националности и етноси трябва да атакуват интересите на евреите навсякъде по света със всички възможни средства", зове нтерористичната групировка.

В официално изявление пък френското правителство посочва, че ескалацията на напрежението в палестинските територии и Ерусалим е "извънредно тревожна и опасна", предаде AFP.

"Трябва да бъде направено всичко с цел прекратяването на цикъла от насилие, причинил твърде много жертви. Това влошаване на ситуацията потвърждава спешността от подновяването на политическите преговори. Франция няма да жали усилия в работата в тази насока", заявяват от администрацията на френския президент Франсоа Оланд.

Междувременно израелският министър на образованието Нафтали Бенет обвини палестинския президент Махмуд Аббас, че провежда подстрекателска кампания за извършване на терористични атаки на израелска територия, предаде Times of Israel.

Бенет, който е лидер на дясната партия "Еврейски дом", заяви, че корените на терористичните нападения в Израел лежат в "подстрекателството от страна на "Ислямското движение" и Махмуд Аббас".

"Палестинският лидер не е партньор за мир. Ролята на Аббас в Близкия изток трябва да свърши. Мисля, че той води подстрекателска кампания срещу Израел, Хага и ООН", заяви министърът на образованието.

 

Припомняме, че за 12-те дни на кръвопролития 4-има израелци и 22-ма палестинци са убити в Ерусалим, в окупирания Западен бряг, в Газа и израелските градове, много от които при нападения с нож. Това породи опасения, че се очаква ново палестинско въстание, съобщава Ройтерс.  

Водещи

Най-четени