“Газпром“: Доставките на газ за Европа няма да намаляват 28.01 | 13:37

Руският гигант се похвали, че вече е доставил първите 1 млрд. куб. газ по „Турски поток“

От iNews.bg

Руският газов монополист "Газпром" обяви във вторник, че ще запази износа на природен газ за страните извън ОНД на нивото от предишните години, предаде БНР.

Изказвайки се на 13-тата Европейска газова конференция, ръководителят на компанията Елена Бурмистрова, отговарящ за износа, отбеляза, че през 2019 година "износът на "Газпром" за страните извън ОНД възлезе на 199,3 милиарда кубически метра газ". Тези данни включват и доставените на Китай 382 милиона кубически метра газ.

13-тата годишна Европейска газова конференция се провежда между 27-и и 29-и януари във Виена, като се предвижда да бъде едно от най-важното събития за световната газова индустрия от много години насам.

Представители на европейските газови гиганти, като руският "Газпром", австрийската OMV и френската Total, ще вземат участие в тридневните дискусии във виенския хотел "Мариот". Очаква се наред с постигнатото в края на 2019-а година газово споразумение между Русия и Украйна, участващите на конференцията водещи фигури да определят европейската газова стратегия, която изглежда ще включва все по-голяма зависимост от втечнения природен газ, изграждането на взаимоотношения между газовата индустрия и Европейската комисия и нови методи за финансиране.

В понеделник руската компания заяви, че вече е доставила първият си милиард кубически метра газ по тръбопровода "Турски поток". Този газопровод беше официално открит на церемония на 8-ми януари с участието на президента на Турция Реджеп Ердоган и на неговия руски колега Владимир Путин.

Миналия месец пък вече бившият руски премиер Дмитрий Медведев обяви, че са били решени проблемите по отношение на транзита на руска газ за Европа през Украйна, както и взаимните претенции на двете държави.

На 30 декември 2019-а Русия и Украйна подписаха пакет от документи, гарантиращи транзита на руски газ през Украйна от 1-ви януари тази година. Според договора "Газпром" ще достави за Европа през Украйна поне 65 милиарда кубически метра природен газ през 2020-а година и 40 милиард кубически метра годишно през всяка една от следващите четири години.

Водещи