“Дивангейт“ докара на Шарл Мишел искане на оставка 13.04 | 09:25

Случката в Анкара показва колко слаб е Европейският съюз на международно ниво, казва френски професор по право

От iNews.bg

Последиците от "Дивангейт", инцидентът със стола от миналата седмица, продължават да се разширяват. Това, което започна като дипломатически инцидент, заплашва да се превърне в пълноценна вътрешна криза.

Днес следобед, както председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, така и председателят на Съвета Шарл Мишел, ще трябва да дадат обяснения на лидерите на политическите групи на Европейския парламент за случилото се по време на срещата им с турския президент, съобщава "Евронюз", предаде БГНЕС.

"Няма съмнение, че това е голяма дипломатическа победа за Ердоган. Не мисля, че беше умишлено на 100%, но със сигурност едно невнимание в някои детайли от играта на власт между Комисията и Съвета направи тази случка възможна. И това показва колко слаб е Европейският съюз на международно ниво и вероятно изглежда много по-слаб от това. Мисля, че ЕС е по-силен, отколкото изглежда. Но по някакъв начин това е капан. И това за пореден път вреди, само няколко седмици след случката в Москва и показва, че ЕС не е готов за тази игра, нито за автономията, която претендира и се опитва да създаде ", казва Алберто Алемано, професор по право на ЕС в HEC Париж.

По време на среща с Ердоган, председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен видя как турският президент и Шарл Мишел заемат едни и същи столове, докато тя беше оставена да седне на страничен диван.

В момента петицията, призоваваща за оставката на Мишел, е достигнала 7000 подписа. Петицията, организирана от различни женски групи, обвинява Шарл Мишел в "безсмислено отношение, което е вредно” за всички граждани на ЕС и показва слаб образ на Европа. 

Най-четени