"Единственият приятел на турчина е турчинът!" 04.11 | 14:15

"Комшиите" одобряват единствено себе си. Не харесват НАТО, ЕС, САЩ и Русия, но най-вече не долюбват Израел

От Лазар Тодоров

70% от турците не харесват НАТО, а 66% не одобряват ЕС. Това става ясно от проучване на Изследователския център PEW, поведено през 2013 година.

Въпреки че 2/3 от турското население не гледат с одобрение към Европа, около 53% искат Турция да се присъедини към него, пише Hurriyetdailynews.

Изглежда югоизточната ни съседка не е благоприятно настроена и към американците. 73% от турците казват, че не харесват Америка.

Заедно със САЩ, съседите ни не одобряват редица други чужди страни. Израел е начело на отрицателната класация. 86% от турците не харесват страната, само 2% я "одобряват".

На второ място по неодобрение е Иран – 75% от турците не я харесват. САЩ и Русия – непримиримите врагове от времето на Студената война, са също нехаресвани – 73% не ги одобряват.

Изглежда най-благоразположени са турците към населението на Саудитска Арабия. Макар само 26% от съседите ни да твърдят, че харесват страната.

Резултатите от изследването убедително доказват, че от всички страни, турците харесват най-много собствената си. Очевидното мотото "Единственият приятел на турчина е турчинът" важи в пълна сила.

Водещи

Най-четени