“Ирма“ достигна бреговете на Флорида 10.09 | 11:19

Близо 1/3 от щата трябва да се евакуира, много вече го направиха

От iNews.bg

Ураганът "Ирма", оставяйки след себе си опустошителна следа на Карибските острови, вече връхлита Флорида. На югоизточния бряг на щата вече се появиха предвестници на бедствието - буря в морето и поривист вятър, достигащ скорост от 55 м/сек, предаде БГНЕС.

Заплахата от урагана принуди властите във Флорида да проведат една от най-големите в съвременната история на щата операции по евакуация на населението.Ддесетки хиляди хора бързо бяха настанени във временни убежища, също толкова останаха без електричество заради повреди по далекопроводите. Най-лошото обаче предстои и то ще се случи, когато епицентърът на "Ирма" първоначално достигне крайбрежието, а след това курортите и градовете във вътрешността на щата. Както заяви губернаторът Рик Скот, това ще стане в неделя сутринта, т.е. по-късно днес местно време. "Бурята вече е тук", предупреди той на последната си пресконференция вчера, посочвайки, че онези, които са останали в домовете си, могат да се уповават само на Божието провидение.

Според последните официални данни, повече от 72 000 жители на Флорида са настанени в над 390 временни убежища. Около 6,3 милиона души - почти една трета от населението на щата, подлежат на евакуация. "Ирма" носи буря, вятър, дъждове, наводнения и може да предизвика торнадо.

Водещи

Най-четени