„Ирма” отслабна до първа степен, но продължава да е страшна (ВИДЕО/СНИМКИ) 11.09 | 11:13

Консулството ни в САЩ: Досега няма данни за бедстващи или пострадали българи

От iNews.bg

Ураганът "Ирма” отслабна до първа категория с достигането на района на Тампа Бей във Флорида, предадоха световните агенции. Скоростта на ураганните ветрове е паднала до 135 км/ч, като се очаква те да отслабнат още повече, предадоха севтовните агенции, цитирани от бТВ.

Стихията връхлетя вчера южния американски щат, като бурните ветрове повалиха строителни кранове и изтръгнаха покриви на постройки. Ураганът доведе до смъртта на трима души, двама от които са полицаи, причини наводнения и спиране на електроподаването в редица райони. 

Бурята се насочва право към северната част на полуострова със скорост от 22 км/ч. Днес се очаква тя да премине по-навътре по сушата, към северната част на Флорида и югозападна Джорджия.

Повече от 3,4 милиона сгради са без електричество, след като  "Ирма" удари Флорида вчера, предаде Би Би Си. Части от Маями пък са под вода в резултат на природната стихия, която отслабна и вече е тропическа буря.

"Ураганът "Ирма" е голямо чудовище", заяви американският президент Доналд Тръмп, който планира скоро да посети пострадалата Флорида. Преди урагана той призова живеещите в най-застрашените райони да се евакуират и им припомни, че "имоти се възстановяват, но живот - не".

Тръмп подписа президентския указ за предоставянето на 15 млрд. долара за пострадалите от природната стихия.

Необичаев природен феномен след "Ирма"

1973949

По време на бурята в залива Тампа отново се появи необичайният феномен на отдръпване на водата, при който океанското дъно беше оголено заради ниското налягане в центъра на урагана. Снимки показват хора, които се снимат на морското дъно в залива.

Консулството ни в САЩ: Няма пострадали и бедстващи българи

"Досега сме отговорили на десетки запитвания от българи за техни роднини, които живеят на територията на Щатите, през които преминава ураганът "Ирма”, пояснява Любомир Грънчаров, зам.-ръководител на дипломатическата ни мисия.

Той уточни, че към момента няма данни за бедстващи или пострадали българи. С някои от тях няма връзка, но това се дължи главно на нарушените от бурята комуникации, категоричен е Грънчаров.

Междувременно друг наш сънародник заяви, че всички хора са били много добре подготвени за бурята.

"Подготовката започна още преди 3-4 дни. Тук при най-малки предупреждения за бури и урагани хората се запасяват, това е съвсем естествено”, пояснява Ивелин Кандов, който живее във Флорида.

Водещи

Най-четени