„Ислямска държава“ готви голям атентат в Европа 07.11 | 20:00

С терористичния акт джихадистите ще мъстят за загубите си в Сирия и Ирак и ще напомнят за терора в Париж

От iNews.bg

"Ислямска държава" готви голям атентат в Европа, но не е ясно къде. Знаят се само основните причини. От една страна целта е да се отмъсти за сериозните загуби, които в последно време джихадистите търпят в Ирак и Сирия. От друга страна обаче те искат да напомнят и за серията от нападения, окървавили Париж преди близо година – на 13 ноември вечерта. Това твърди в свой материал испанският вестник АВС, позовавайки се на информация от източник в разузнавателните служби на страната.

Според него в "Ислямска държава" вече започват да имат проблеми и помежду си, заради което в терористичната организация започва да се наблюдава разделение. От друга страна наближава първата годишнина от парижките атентати. От трета – загубите на територии, влияние и пари в Близкия Изток. "На "Ислямска държава" й трябва нещо да се случва. И с всеки изминал ден се появяват все повече конкретни данни, доказващи, че терористите готвят нападение", твърди източникът на АВС, предаде ТАСС.

Той отбелязва, че сред потенциалните цели на джихадистите са основно места и мероприятия с масово струпване на хора. Такива могат да бъдат стадиони, театри, концертни зали и т.н. Освен това не е ясно дали целта на "Ислямска държава" ще бъде терористичен акт с употребата на взривове или огнестрелни оръжия, както беше в Париж. "Както видяхме от Ница, за терориста изобщо не е задължително да разполага с някакво оръжие, за да нанесе големи поражения. Стига му само да бъде крайно решителен, за да постигне целта си", отбелязва източникът от спецслужбите.

Като доказателство за предстоящ атентат може да се разглежда и фактът, че в момента в Испания е обявена четвърто ниво на опасност от атентати от 5 възможни. А нито след парижките атентати, нито след терористичните актове в Брюксел от 22 март т.г. не е била обявявана толкова висока степен на тревога. А в същото време в страната редовно се провеждат и антитерористични учения.

Не е изключено и именно Испания да е сред основните потенциални цели на "Ислямска държава" за голям атентат. От 2015 г. насам властите в страната са задържали над 150 души по подозрение в съпричастност към терористични организации. В същото време, по данни на испанското МВР, близо 200 граждани на страната са отишли в Сирия или Ирак, което директно ги свързва с тероризма.

Водещи

Най-четени