"Ислямска държава" е поела отговорността за атентата във Виена 03.11 | 09:45

Ранените се лекуват в общо шест болници

От iNews.bg

Терористични атаки разтърсиха центъра на Виена снощи. Няколко въоръжени мъже откриха огън малко след 20 ч. местно време на оживена улица.

На прицел бяха взети шест места в центъра, сред които зона близо до главната синагога и зоната до операта. На този етап не може да се каже дали синагогата е била основната мишена на атаката. Нападението е започнало, след като тя вече е била затворена.

Според разследващите, мъжете са използвали автомати. Един от нападателите е застрелян от полицията. Убит е минувач, а после в болница починала тежко ранена жена. В болници са още 14 ранени. Шест от тях са в тежко състояние. Нападенията станаха няколко часа преди влизането в сила на нова национална изолация в Австрия заради коронавирусната пандемия, и много хора са били навън по улиците.

"Ситуацията е много напрегната, особено във федералната столица Виена. Един извършител е ликвидиран, но няколко други все още са на свобода. От това, което виждаме, те са много добре оборудвани, имат автоматични оръжия и са много професионално подготвени. Това определено е терористична атака. Ранените са лекуват в болници. Има един полицай, който е прострелян, но слава Богу, не е в смъртна опасност”, заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

"Бяхме си вкъщи по време на атаката. Към края на работния ден вчера имаше много хора по улиците. Налагат карантина и хората използваха последните си шансове за разходка. Заведенията бяха пълни", разказва българката Елица Деневски.

Тя добавя, че към 20:30 часа започва да се появява информация за случилото се в интернет. Започват и да се чуват много полицейски сирени.

"Шест точки в центъра са били обект на атака. Те са били в доста близък периметър. Не става дума за отделни места. Информацията на властите е, че един от нападателите е обезвреден", добавя тя.

Един от терористите във Виена е успял да избяга и в момента се издирва. Властите в австрийската столица призовават гражданите в централните части на излизат от домовете си и дори да не пускат децата си на училище. По последни данни трима нса убити и 14 са ранени. 

Както съобщихме, няколко въоръжени мъже откриха огън малко след 20 ч. местно време на оживена улица. На прицел бяха взети шест места в центъра, сред които зона близо до главната синагога и зоната до операта. На този етап не може да се каже дали синагогата е била основна мишена на атаката. Нападението е започнало, след като тя вече е била затворена. Антисемитският мотив обаче не се изключва.

Един от нападателите е бил застрелян от полицията. Нападателите обаче са убили и един минувач, а после в болница почина и една от тежко ранените. В болници са още 14 ранени. Шест от тях са в сериозно състояние.

Имало е предупреждения в социалните мрежи, както нападателите са оправдавали постъпките си с пророка Аллах.

Свидетели разказват, че са видели лице с автоматично оръжие, което тичало и стреляло безразборно. Един от свидетелите говори за най-малко 50 произведени изстрела.

Силите за сигурност веднага са отцепили района, а хора са останали блокирани в барове и ресторанти. Там сервитьорите са изгасили осветлението и са призовали клиентите да се отдръпнат от прозорците. След няколко часа някои от блокираните в заведенията хора са получили разрешение да се приберат у дома, други пък са били настанени безплатно в хотел в центъра.

"Ситуацията е много напрегната, особено във федералната столица Виена. Един извършител е ликвидиран, но няколко други все още са на свобода. От това, което виждаме, те са много добре оборудвани, имат автоматични оръжия и са много професионално подготвени. Това определено е терористична атака. Ранените са лекуват в болници. Има един полицай, който е прострелян, но слава Богу, не е в смъртна опасност”, заяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

Нападенията бяха осъдени от италианския и британския премиер, от френския президент, от генералния секретар на ООН, от ЕС и от германското външно министерство. Руското външно министерство изрази съболезнования на Австрия.

Американската организация "SITE Intelligence group", която следи за дейността на терористите в Интернет, твърди, че джихадистите са нарекли стрелбата във Виена "отмъщение за участието на Австрия в американската коалиция срещу терористичната група" Ислямска държава ".
 
"Джихадистите заявиха, че нападението във Виена е част от отплатата за участието на Австрия в ръководената от САЩ коалиция", заяви в понеделник групата за разузнаване на SITE в Туитър.
 
Припомняме, че в центъра на австрийската столица в понеделник вечерта имаше стрелба на шест места, включително близо до синагогата. Двама души са убити, като единият загина на място, а другият – от раните си в болницата, 14 са ранени, включително един полицай. Един от стрелците е убит от полицията. Според полицията, няколко добре въоръжени мъже са започнали стрелбата.
 
Ранените се лекуват в общо шест болници, обясни медицинският директор на Виенската здравна асоциация Майкъл Биндер. Състоянието на шестима от тях е тежко. Властите официално обявиха, че е имало 6 атаки на хора със снайпери. 
 
Вътрешният министър Карл Нехамър и австрийският канцлер Себастиан Курц нарекоха виенската атака терористична атака. Препоръчва се на населението да избягва обществени места и транспорт, както и да не разпространява снимки и видеоклипове от работата на специалните служби. Мащабна силова специална операция за издирване и залавяне на престъпници продължава в града няколко часа.

Водещи

Най-четени