"Ислямска държава" заплаши да потопи Америка в кръв 19.08 | 11:25

Екстремистката групировка тиражира видео с отрязана глава на американец

От Антония Михайлова

Терористичната групировка "Ислямска държава", известна преди като "Ислямска държава в Ирак и Леванта", тиражира видеообръщение със заплахи към Съединените щати, съобщава Reuters.

Екстремистите от групировката твърдят, че ще нападат американци "на всяко място", ако бомбените удари, нанасяни от авиацията на Америка, доведат до загуби в състава ѝ.

"Ислямска държава" вече е взела под контрол съществена част от територията на Ирак. Преди няколко седмици президентът на САЩ Барак Обама взе решение за нанасяне на авиоудари по позиции на екстремистите, мотивирайки тези действия с необходимост да се помогне на хилядите иракчани йезиди, които бягат със семействата си в планините под натиска на ислямистите и оказали се в капан, без храна и вода, както и да защитят съгражданите си американци, работещи в различни иракски провинции.

Видеото на сунитската екстремистка групировка съдържа снимки на американец, обезглавен в годините на окупацията на Ирак от въоръжените сили на САЩ. "Ще ви потопим в кръв", заплашват екстремистите.

В понеделник (18 август) Барак Обама заяви в Белия дом, че е постигнат прогрес в борбата с "Ислямска държава" в Ирак. Според държавния глава за последните 11 дни в резултат на въздушни удари, нанесени от САЩ, е спряно "настъплението на Ислямска държава" около Ербил в Северен Ирак, като е постигнато отстъпление на екстремистите в този район.

Пак в понеделник иракските и кюрдските сили направили голяма крачка напред, като взели контрола над най-големия язовир в Ирак близо до град Мосул, заявил Обама. Но той признал, че възможно подкопаване на язовира от екстремистите на Ислямска държава може да доведе до катастрофални последици.

Обама потвърдил, че въоръжените сили на САЩ ще продължат операциите в Ирак. "Не бива да има никакви съмнения, че американските въоръжени сили ще продължат да изпълняват ограничените мисии, за които аз съм дал съгласие", уверил американският президент. Той уточнил, че мисиите ще включват "защита на нашия (тоест американския) персонал и обекти в Ирак – както в Ербил, така и в Багдад, и оказване на хуманитарна помощ" на местното население, пострадало от екстремистите.

Американският лидер за пореден път призовал лидерите на Ирак колкото се може по-бързо да сформират ново правителство, което да защитава интересите на всички етнически и религиозни групи от населението на своята страна. Появата на такъв нов кабинет в Багдад би позволила включително да се мобилизира широка международна подкрепа за Ирак в борбата с "Ислямска държава", отбелязва Обама, цитиран от ИТАР-ТАСС

Водещи