“Ислямска държава“ заплаши създателите на Фейсбук и Туитър 25.02 | 08:38

ИД пусна клип със Зукърбърг и Дорси, надупчени от куршуми

От iNews.bg

Терористичната групировка "Ислямска държава" заплашва създателите на Фейсбук и Туитър Марк Зукърбърг и Джек Дорси в пропаганден видеоклип с техните лица, надупчени от куршуми. Това съобщи американското интернет издание "Вокатив", в чиято програма за обмен на съобщения "Телеграм" 25 са открили едноминутния клип. Това съобщава изданието в свой материал, цитиран от ТАСС.

В сюжета се вижда как се разкриват страници с абонати на двете социални мрежи, заменят се снимките на собствениците и се качват пропагандни материали. Според групировката тя е разкрила над 10 000 индивидуални и над 150 групови записи във Фейсбук и над 5 000 в Туитър.

Авторите от "Вокатив" не могат със сигурност да кажат доколко всичко това е реално. Те обаче твърдят, че привържениците на "Ислямска държава" често използват "Телеграм". Според тях видеокадрите със заплахите са отговор на екстремистите срещу целенасоченото ограничаване на достъпа им в популярните социални мрежи.

Администрацията на САЩ се е обърнала за помощ към водещите технологични компании в борбата против разпространяването на публикации, които джихадистите от ИД и техните съмишленици пускат в социалните мрежи, съобщи CNN.

Според източници на телевизията представители на министерството на правосъдието на САЩ вече са провели срещи с ръководствата на компаниите Епъл, Туитър, Снепчат, Фейсбук, интернет изданието "Бъзфийд" и канала MTV.

"Най-голямата социална мрежа в света започна по-бързо да блокира абонатите си, които подкрепят терористичните групировки, а съобщенията, оставени от техни другари, също се проучват", се казва в статията. Във Фейсбук дори е създадена специална група за материалите, отнасящи се до терористите. Тя също така помага да се разпространяват публикации с обратна насоченост, с цел да бъдат дискредитирани такива въоръжени групировки.   

Водещи

Най-четени