"Ислямска държава" обезглави поредния си заложник 24.09 | 19:30

Френското външно министерство потвърди автентичността на видеозаписа

От Теодора Кокаланова

Групата "Джунд ал Халифа", свързана с джихадистите от "Ислямската държава", разпространи видео материал, който показва обезглавяването на поредния си заложник. Този път в жертва на екстремистката организация се превърна французинът Ерве Гурдел.

Записът е озаглавен "Кърваво послание за френското правителство", пише "Тelegraph.co.uk". Клипът започва с френския президент Франсоа Оланд след, което се показва Гурдел на коленете с ръце зад гърба си, заобиколен от четирима въоръжени и маскирани бунтовници. 

Един от джихадистите чете реч на арабски, в която критикува намесата на французите срещу мюсюлманите в Алжир и Ирак. 

Планинският водач Ерве Груел бе отвлечен в неделя (21 септември) от екстремистката група. На следващия ден заплашиха, че ще убият 55-годишния заложник, ако Франция не се откаже в рамките на 24 часа от въздушните удари в Ирак.

Във вторник (23 септември) ултиматумът бе отхвърлен от френския президент Франсоа Оланд. Министерството на външните работи на Франция потвърди автентичността на видеозаписа с похитения в Алжир френски гражданин.

"Ние потвърждаваме автентичността на видеозаписа, на който е показан френският заложник Ерве Гурдел , похитен в алжирската област Тизи-узу в неделя. Заплахите, отправени от страна от "Ислямска държава" за пореден път потвърждават жестокостта на групировката", се посочва в изявление на министерството.

Френското външно министерство призова френските граждани, живеещи в страната да подходят с "изключително внимание" и да преустановят пътуванията си до някои от 30-те страни в Африка и Близкия Изток. 

Министър-председателят Мануел Валс предупреди по време на речта си в парламента, че "националната сигурност е в опасност ... както никога преди".

Екстремистите от "Ислямска държава" вече взеха четири жертви – американските журналисти Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф и британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс. В плен остава британския журналист Джон Кентли. 

Водещи

Най-четени