„Ислямска държава“ опитва да вербува европейски журналисти 04.09 | 15:08

Агент на джихадистите пробвал да привлече репортер на BBC

От iNews.bg

Спецслужбите вече няколко години предупреждават, че "Ислямска държава" ще използва все по-нови и различни тактики, за да атакува различни цели в Европа. И доказателствата едно по едно се появяват все по-често. Оказва се, че джихадистите вече се опитват да привлекат членове дори и сред медиите. Агент на терористичната групировка се опитал да вербува репортер на британската BBC, който работел под прикритие. Целта била да се извърши нападение на Лондонския мост, на който в крайна сметка наистина бе осъществен атентат преди 3 месеца. Водените между двамата разговори са се случили година преди осем души да загинат и десетки да бъдат ранени на емблематичното място в британската столица.

Вербовчикът на "Ислямска държава” Джунаид Хусаин общувал с журналиста в "тъмната мрежа” в специални криптирани чатове, предаде бТВ. Там му предоставил подробни наръчници с терористични похвати, които поразително приличали на използваните при нападението на Лондонския мост. В същото време репортерът на BBC работил в продължение на 2 години по специалния репортаж.

Хусаин обещал и как да го научи да прави самоделни бомби. Но вербовчикът на джихадистите загинал при нападение на американски дрон в сирийския град Рака през 2015 г. След смъртта на Хусаин друг вербовчик се свързал с репортера и му представил план за убийството на полицай. Освен това му дал и информация как да се сдобие с огнестрелни оръжия и патрони.

Водещи

Най-четени