„Ислямска държава“ планира масови атаки в Европа и Азия 29.10 | 21:01

За първи път британското вътрешно разузнаване призна, че е трябвало да извършва хакерски атаки срещу терористичните мрежи

От iNews.bg

Терористите от "Ислямска държава" планират масови атаки във Великобритания. Това предупреди началникът на британското контраразузнаване Андрю Паркър.

Според него заплахата от родени и израсли в страната джихадисти е на най-високото си ниво от началото на 32-годишната му кариера, пише вестник The Telegraph.

В годишната си реч за отбраната и сигурността пред лорд-кмета на Лондон Паркър посочи, че само за последните 12 месеца агенцията е предотвратила шест атентата във Великобритания и още седем в чужбина.

Той заяви, че няма признаци за намаляване на местните джихадисти, които искат да се присъединят към терористичната група.

"Над 750 екстремисти от страната са пътували за Сирия и няма изгледи за понижаване на заплахата", посочи той.

Освен това Паркър призна за първи път публично, че британското вътрешно разузнаване (МИ5) е трябвало да извършва хакерски атаки срещу терористичните мрежи, за да осуети комуникацията между членовете им.

Умението на групировката да използва социалните мрежи е предало посланието ѝ на практика във всеки дом във Великобритания, което е довело до редица подготвени нападения, много от които са били осуетени от службите за сигурност и полицията.

За широкомащабни атентати на Запад от "Ислямска държава" се заговори още в началото на годината. И тогава предупреждението дойде от Андрю Паркър, шеф на МИ5.

Тогава той уточни, че ИД застрашава Великобритания по три начина: убийство на британци в Сирия; използването на Сирия като база за изпращане на членове обратно във Великобритания и в други страни за извършване на нападения; използване на пропаганда за насърчаване на британци във Великобритания да извършват нападения.

Поредното признание на Картър идва само часове след като руски разузнавачи предупредиха, че терористите от Ислямска държава готвят масирана атака в Централна Азия.

Огромен брой ислямистки бойци се струпват по северната граница на Афганистан, готови да нахлуят в съседните държави, твърдят руснаците.

Директорът на Руската служба за разузнаване (ФСБ) Александър Боротников предупреди, че талибаните, много от които са положили клетва за вярност към "Ислямска държава", са тежко въоръжени и в готовност да пробият хлабавия контрол на афганистанските граници.

Джихадистката групировка може да се опита да отвори нов фронт на север от нейните територии, затворени от руските въздушни удари в региона. Инвазията й ще бъде удар за руския президент Владимир Путин, тъй като бившите съветски републики Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан все още имат задължения към Москва, обясни Боротников.

Но "Ислямска държава" се опитва да разшири присъствието си в Азия и чрез създаването на активни клетки в Индия, Пакистан и Малайзия.

Директорът на ФСБ разкри, че по данни на руското разузнаване представители на над сто държави се бият под черното знаме на терористичната организация, чието бойно ядро е съставено от новобранци.

Водещи

Най-четени