„Ислямска държава“ прехвърляла авоари в САЩ 11.08 | 12:05

Терористите правили фиктивни покупки по интернет, за да изпратят парите незабелязано

От iNews.bg

"Ислямска държава" прехвърля част от капиталите си в САЩ. Целта е да се финансира дейността на терористичната организация там. Интересното е обаче, че това е станало абсолютно законно и без властите да го забележат. Членовете на групировката са използвали хитър ход, за да заобиколят бариерите за финансиране на тероризъм и службите да не ги забележат. Те са сключвали фиктивни сделки за покупки по интернет и така са прехвърляли сумите в САЩ. От ФБР обаче в крайна сметка все пак са засекли схемата, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на разсекретени документи на Бюрото.

Получател на парите е бил човек на име Мохамед Елшинави. През миналата година обаче той е бил арестуван по подозрение за връзки с "Ислямска държава". Тогава била разкрита и схемата. Елшинави пускал обяви за продажба на принтери в интернет платформата eBay. "Неговите хора" пък си ги "купували", като плащали чрез PayPal. Така в Щатите се прехвърляли средства на "Ислямска държава". Според ФБР те е трябвало да бъдат използвани за организирането на атентати. Самият арестуван частично също е потвърдил тази теза, като по време на разпитите обяснил, че сумите щели да служат за финансиране на "определени цели на групировката в САЩ", предаде ТАСС.

От eBay категорично се разграничават от схемата. От компанията съобщават, че сътрудничат активно с органите на реда по повод разследването на случаите и съмнението, че целта е била да се осигурят пари за финансиране на тероризъм. "Няма да търпим нашата платформа да се използва за престъпна дейност", коментират от eBay пред американското издание.

Според The Wall Street Journal същата схема за прехвърляне на средства е използвана и в други държави. Документите на ФБР по случая показват, че според представители на Федералния съд в Балтимор, Мериленд, Мохамед Елшенави е бил част от глобална мрежа, разпростираща се в различни точки от Великобритания до Бангладеш. Тя е използвала подобни схеми за финансиране на "Ислямска държава", а неин ръководител е човек на име Суфил Суджен. В основата на мрежата е била фирма, регистрирана от него във Великобритания, която е имала свои представителства в Турция и в Бангладеш. Повечето членове на организацията са били задържани през 2015 и 2016 г., а някои са били ликвидирани при операции на спецслужби. Самият Суджен също е мъртъв, след като е бил убит при въздушен удар.

Водещи

Най-четени