„Ислямска държава“ създава анклав в Русия? 25.06 | 19:50

Местни специалисти сериозно се съмняват в обединение между кавказки нелегални структури

От iNews.bg

"Ислямска държава" (ИД) обяви, че създава своя провинция на руска територия. В разпространено в интернет видео представители на нелегални организации от Северен Кавказ обявяват цялостно подчинение на лидера на самообявилата се мюсюлманска държава Абу Бакр ал Багдади, съобщава gazeta.ru. Малко по-късно информацията потвърждава и прес аташето на ИД Абу Мухамад ал Аднани.

Това обаче не е първи случай на обявяване на принадлежност към ИД от страна на севернокавказли лидери на нелегални структури. Различни местни фундаменталистки организации започнаха да заявяват присъединяване към редиците на терористичната организация още в края на 2014 г. Един от първите беше лидерът на дагестанското ислямистко крило Абу Мухамад Кадарский, който в миналото беше дясна ръка на терориста Доку Умаров. На 19 декември м.г. той дори беше обявен за управител на Кавказкия вилает.

След Дагестан, такава принадлежност обяви и незаконна ислямистка организация от Кабардино-Балкария. А малко по-късно и от Ингушетия. Накрая, на 12 юни т.г., отново във видео, пуснато в интернет, принадлежност към ИД обявява и командирът на батальона "Рияд ас-Салихийн" Емир Хамзат (чието истинско име е Аслан Бютукаев), който обяви "присъединяването" на Чечня.

В Русия обаче силно се съмняват във всички тези изявления и най-вече в обединението между различните нелегални организации. Особено що се отнася до техните лидери, които едва ли биха могли да излязат с общо решение. "Съмнение предизвиква, че всички бойци от разпръснати формирования, между които липсва и кой знае каква координация, които някога влизаха в забранената на територията на Русия организация "Емирство Кавказ", могат да се обединят и да излязат с обща позиция", казва експертът по региона и консултант на Международната кризисна група Варвара Пахоменко.

И други специалисти също изразяват съмнение по отношение на единството между кавказките нелегални групировки. "Как да сме сигурни, че тези, които обявяват принадлежността си към редиците на ИД, изобщо представляват някого?", пита се председателят на правозащитната организация "Мемориал" Александър Черкасов. И допълва, че дори в една такава структура често се случва членовете да не се познават особено добре. Според Черкасов липсата на постоянна оперативна връзка между ръководители от различни нива поставя под въпрос съществуването им изобщо. И дава пример с Доку Умаров, който е бил дълги години извън зоната на действие на "Емирство Кавказ".

Водещи