"Конвоят на свободата" не успя да влезе в Париж 12.02 | 17:19

Той беше спрян от полицията

От iNews

Във Франция т.нар. "Конвой на свободата" достигна до Париж въпреки изричната забрана на полицията, която възпира протестиращите да навлязат в столицата. "Конвоят на свободата", както наричат себе си протестиращите срещу ваксинационния сертификат, остана блокиран в импровизирани лагери в подстъпите на Париж. Стотиците автомобили, каравани и камионетки, които от вчера се стичат към столицата по канадския пример, са толкова разнородни, колкото и исканията, уточнява БНР.

Освен от мерките мнозина се оплакват и от поскъпналата енергия и обедняването. 7000 полицаи са мобилизирани, от сутринта те са раздали стотици глоби и контролират основните пътни артерии.

В интервю за изданието "Уест Франс" президентът Макрон призовава към спокойствие и колективна добронамереност, като твърди, че разбира преумората и отчаянието.

По-твърдо се изказа пред националната телевизия премиерът Жан Кастекс. "Правото на протести и изразяване на мнение е гарантирано от Конституцията... Правото да се блокират пътища и да се пречи на движението - не!", отсече той.

Протестиращите обаче искат да се отправят към Брюксел за общоевропейска акция.

 

Водещи

Най-четени