"Коста Конкордия" тръгна на последното си морско пътешествие (СНИМКИ) 23.07 | 17:07

Той е придружен от лодки, пазещи делфините

От Христина Рафаилова

Корабът "Коста Конкордия", станал причина за смъртта на 32-ма души, потегли на последното си морско пътуване. 

След дългата операция по изваждането на потъналото плавателно средство започна транспортирането му, за да бъде превърнато в скрап. 

Сирени и камбани дадоха сигнали, преди две плавателни средства да започнат да дърпат на буксир "Коста Конкордия". Корабът се държи на повърхността от големи въздушни камери. Именно те позволяват плавателното средство да бъде транспортирано, пише Daily Express.  

"Коста Конкордия" трябва да бъде отведен до пристанището в Геноа, където ще бъде предаден за скрап. Пътуването му ще продължи 4 дни. 

Няколко лодки придружават кораба, за да предпазят делфините, които плуват в тези води, от евентуален сблъсък с останките. 

Ръководителят на операцията по транспортирането на плавателното средство Ник Слоун сподели, че е нервен преди отпътуването на "Коста Конкордия". 

Цялата операция стартира миналия септември. Тя е най-скъпата в историята на корабоплаването, като ще струва 1,5 млрд. евро. 

След като корабът напусне мястото, където потъна, ще бъде подновено издирването на тялото на индийски сервитьор, което все още не е открито.

"Коста Конкордия" потъна край остров Джилио през 2012 г. 

Водещи

Най-четени