"Мръсните пари" стават основна цел на европейските служби 29.04 | 11:27

Гражданите на ЕС са все по-разтревожени за своята сигурност, показва изследване на Евробарометър

От iNews.bg

Европейската програма за сигурност до 2020 година, която беше огласена вчера, не се приема еднозначно от евродепутатите и наблюдателите. Очакванията бяха за модерен и амбициозен подход към новите предизвикателства и рискове пред Европейския съюз.

Според неотдавнашно проучване на Евробарометър гражданите на ЕС са все по-разтревожени за своята сигурност. Делът на хората, според които тероризмът е основното предизвикателство пред сигурността в ЕС, е скочил от средно 33 % през 2013 г. на 49 % днес, сочат от ЕК.

Новият документ, според Брюксел, отговаря на тази нараснала нужда от гаранции за повишаване на сигурността в рамките на еврообщността.Това може да се постигне чрез разширяването на сътрудничеството между държавите членки в борбата срещу заплахите за сигурността и засилване на общите усилия в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и престъпленията в кибернетичното пространство. В програмата са определени конкретните инструменти и мерки, които ще бъдат използвани в тази съвместна работа с цел гарантиране на сигурността и по-ефективна борба с тези три най-непосредствени заплахи, съобщиха от ЕК.

Парите на терористите и престъпниците стават основна цел на европейските служби, обясни заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс: "Мръсните пари" са горивото, което движи всички престъпни дейности.

Подобна позиция споделя Емил Радев от групата на ЕНП. Според него стратегията е реална и съобразена с възможностите на Европейския съюз. Тази стратегия е ориентирана към бъдещето и е лесно приспособима към променящите се ситуации. Мерките, които комисарите представиха, са надграждане на сега съществуващите политики, които дават добри резултати, коментира евродепутатът, цитиран от БНР. Стратегията, по неговите думи, създава предпоставките за пресичане на престъпния кръговрат. "На първо място трябва да се подобри нормативната рамка. В момента се приема директива за незаконните финансови потоци. Много по-голям брой субекти ще декларират произхода на средствата при преводите си. За политиците ще стане още по-прозрачна системата", коментира Радев.

На противополжната позиция са депутатите от евролевицата. Според Илияна Йотова, проектът на програмата за сигурността не е амбициозен и страда от сериозни дефицити. "Голяма част от мерките, които се предлагат, присъстваха в предишния програмен период. Трите откроени неща – борбата с киберпрестъпленията, организираната престъпност и тероризма, обхващат много въпроси, но аз бих предложила и четвърти приоритет – тежкият проблем с миграцията. Не са достатъчни мерките, които се предлагат. Новият център, в рамките на Европол, който да бъде център за борба с тероризма, едва ли ще впечатли някого. Новият форум за киберпрестъпленията също е доста пожелателен. Нямаме конкретни мерки за справяне с каналджийството и трафика на бежанците", коментира Йотова пред БНР.

Според нея, Европа все още няма готов анализ за това какво се случи след Арабската пролет и какво става в момента в Близкия Изток. "Докато анализът не е на лице, едва ли ще можем да направим и добрите мерки за сътрудничеството с държавите, от които идва имигрантският поток. Докато нямаме единно законодателство в борбата с корупцията, задължителна за страните-членки, няма да можем да се преборим с корупцията, организираната престъпност и прането на пари. Твърде обща е тази стратегия", каза още Йотова.

Ето какво предвижда самата програма за сигурност, представена от ЕК:

По-добра работа в по-тясно сътрудничество, с три приоритета

ЕС е разработил набор от инструменти, които да помагат на правоприлагащите органи на държавите членки в борбата с престъпността и тероризма. Успехът зависи от ефективното сътрудничество между институциите и агенциите на ЕС и държавите членки и националните органи. Програмата ще позволи тези инструменти да се използват по-добре, като осигури възможност за по-добър обмен на информация и за засилено сътрудничество, смятат от ЕК.

Според еврокомисията, този подход може да се приспособи към новите и възникващите заплахи. Той ще бъде използван, за да се отговори на три от най-непосредствените предизвикателства:

1) предотвратяване на тероризма и противодействие на радикализацията;

2) борба с организираната престъпност;

3) борба с престъпленията в кибернетичното пространство.

Основните действия включват:

- Противодействие на радикализацията: Комисията ще създаде Център за високи постижения за събиране и разпространение на експертни знания за борба с радикализацията, който ще разчита на Мрежата за осведоменост по въпросите на радикализацията (RAN) — широкообхватна мрежа в рамките на ЕС, стартирана през 2011 г. Това ще засили обмена на опит между специалисти, участващи пряко в предотвратяването на радикализацията и на съпроводения с насилие екстремизъм на местно равнище.

- Актуализиране на рамковото решение относно тероризма: за да се осигури по-последователна правна рамка за справяне с явлението чуждестранни бойци. Това ще осигури възможност за засилено сътрудничество с трети държави по този въпрос.

- Спиране на финансирането на престъпниците: ще бъде засилено сътрудничеството между компетентните органи в Европа (по-специално националните звена за финансово разузнаване, които ще бъдат свързани с Европол). Комисията ще разгледа необходимостта от ново законодателство за борба с финансирането на тероризма и за подобряване на конфискациите на имущество, придобито чрез престъпни дейности.

- Засилване на диалога със сектора на информационните технологии: през 2015 г. Комисията ще стартира форум на равнище ЕС с големи ИТ дружества с цел противодействие на терористичната пропаганда по интернет и социалните медии, както и за да бъдат проучени начините за решаване на проблемите на правоприлагащите органи по отношение на новите технологии за криптиране.

- Укрепване на правната рамка в областта на огнестрелните оръжия с цел справяне с незаконния трафик и повторното активиране на оръжия, въвеждане на общи стандарти, обмен на повече информация и насърчаване на сътрудничеството с трети държави.

- Укрепване на инструментите ни за борба с престъпленията в кибернетичното пространство: приоритетът е да се набележат начини за преодоляване на пречките пред наказателните разследвания онлайн, по-специално по отношение на въпросите, свързани с компетентния съд, и правилата за достъп до намиращи се в интернет доказателства и информация.

Повишаване на капацитета на Европол, включително чрез създаването на Европейски център за борба с тероризма, който ще помогне на Агенцията на ЕС да засили подкрепата за действията на националните правоприлагащи органи за справяне с чуждестранните бойци терористи, финансирането на тероризма, агресивното екстремистко съдържание онлайн и незаконния трафик на огнестрелни оръжия.

Сътрудничеството и прилагането на пълния набор от съществуващи инструменти за обмен на информация, за полицейско и съдебно сътрудничество и за обучение и научни изследвания е посочено като един от основните приоритети на програмата. Силен акцент ще бъде поставен и върху реализирането на все още неприетите предложения, като например Директивата на ЕС за система на ЕС за резервационни данни на пътниците и реформата в областта на защитата на данните.


Водещи

Най-четени