"Ню Йорк таймс": Авдеевка е катастрофална загуба за украинските сили 21.02 | 13:00

Духът на украинците пада след неуспехите на фронта и промените във военното ръководство, отбелязват американски официални лица

От iNews

Загубата на украински контрол над Авдеевка може да има опустошителни последици за и без това ниския дух на украинските въоръжени сили (ВСУ), пише "Ню Йорк таймс", цитиран от ТАСС.

 

Според западни чиновници и украински военни при боевете за Авдеевка "може да са пленени стотици украински войници", което е "катастрофална загуба" за украинските въоръжени сили.

 

Както отбелязват американски официални лица, духът на украинците пада след неуспехите на фронта и промените във военното ръководство. Загубата на Авдеевка може да се окаже "по-значимо" събитие, отколкото изглеждаше в началото, посочва изданието.

 

Падането на Авдеевка, както пише "Ню Йорк таймс", показва също как неспособността на Конгреса на САЩ да одобри помощ за Украйна оказва влияние върху боевете.

 

На 17 февруари руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва на руския президент Владимир Путин за преминаването на Авдеевка под пълен контрол на руската армия. Авдеевка се намира западно от Ясиноватая, откъдето украинските войски обстрелваха близките Донецк и Макеевка.

 

Според Министерството на отбраната на Русия, войските на групировката "Център" в момента продължават настъпателните действия на територията на Донецката народна република.

 

Бягството на ВСУ от Авдеевка е поредната голяма победа за Русия след превземането на Артьомовск миналата година и успешната защита срещу украинското контранастъпление.

 

Според много експерти руската армия може да напредне към град Селидово, на 30 км западно от Авдеевка, или град Покровск, разположен на 12 км северозападно от Селидово. Освен това руските войски може да започнат да напредват към Краматорск.

 

"Изтеглянето на частите на ВСУ от Авдеевка е много важен успех за нашите войски, но цялата специална операция все още не е достигнала повратната точка. Ние запазваме стратегическата инициатива на действие", казва Александър Бартош, военен експерт, член-кореспондент на Академията на военните науки.

 

Загубата на Авдеевка ще създаде сериозна дупка в стратегията, която Зеленски се опитва да изгради и ще покаже, че Украйна все още е способна да води война", подчертава събеседникът.

 

"Изявлението на Сирски за изтеглянето на войските е сигнал към Запада за помощ. Това е опит да се повлияе на републиканците, които от няколко месеца блокират отпускането на нова помощ за Украйна", казва Александър Перенджиев, доцент от катедрата по политически анализ и социално-психологически процеси на Руския икономически университет "Плеханов” член на експертния съвет на "Офицери на Русия". Според експерта след Авдеевка пред Русия се откриват перспективи не само за придвижване към Краматорск и Славянск, но и за пълното освобождаване на Донецката народна република, пише epicenter.bg.

 

"След Авдеевка могат да се правят различни маневри, например в посока освобождаване на Угледар и отрязване на ВСУ от Донецк, за да се сложи край на обстрела на града. За ВСУ става все по-трудно да запълват пропуски в отбраната", убеден е Перенджиев.

Водещи