"Ню Йорк таймс": Убитите или ранени руснаци в Украйна може да са 200 хиляди 03.02 | 18:00

Русия е по-способна да понесе загубите

От iNews

Руските военни, убити или ранени в Украйна, може да наближават 200 хил. души според западни и американски представители, но вероятно Москва по-добре понася загубите си от Киев, пише "Ню Йорк таймс".

 

Вестникът цитира и думите на събеседниците си, че е изключително трудно да се оцени точният брой, но и че вероятно жертвите са били много още преди да се разгорят сраженията в района на Бахмут и съседния град Соледар. Само във въпросните битки обаче, заради изпращането на недообучени и затворници, жертвите понякога достигат стотици на ден според американските сили. Данните могат да се базират на сателитни изображения, прехванати комуникации, социалните мрежи и сведения на терен, а и информация от самите правителства.

 

Предвид отъствието на политическа опозиция в Русия и оприличаването от президента Владимир Путин на войната в Украйна с Втората световна война (в която загиват над 8 млн. съветски военни) дори смъртта на стотици хиляди в конфликта едва ли ще го спре, макар че ако броят рязко нарасне, политическата му подкрепа може и па спадне, смятат експерти.


"Месомелачка"

Украйна също не съобщава загубите си и проверката е трудна, но в Бахмут загиват или са ранени и стотици украинци всеки ден, казват събеседниците на изданието. И тук по-слабо подготвените - като териториалната отбрана - се държат в предните редици.

На две срещи между високопоставени военни и представители на отбранителни ведомства от НАТО и партньорски държави събеседници на американската медия обясняват, че сраженията в Донбас са се превърнали в месомелачка.

Високопоставен американски военен обяснява, че само около Бахмут двете страни разменят няколко хиляди артилерийски изстрела всеки ден, докато частната армия "Вагнер" в общи линии използва затворниците като пушечно месо (според САЩ 80% от сражаващите се в Украйна за "Вагнер" 50 хил. души са затворници). Руската армия според тези оценки умишлено използва, подобно на "Вагнер", слабо обучени части, за да изчерпи украинските муниции.

През ноември председателят на Комитета на началник-щабовете на Съединените щати Марк Мили заяви, че жертвите и ранените от всяка страна вероятно надхвърлят 100 хил. души от началото на войната. Неофициално събеседници на "Ню Йорк таймс" към този момент говорели за стойности, по-близки до 120 хил. Миналия месец Мили обясни, че вече броят на убитите и ранените и от двете страни е "доста над 100 хил.", като това включва и наемниците от руската частна военна компания "Вагнер". На 22 януари от Норвегия пък дойде оценка за 180 хил. убити и ранени руснаци и 100 хил. военни и 30 хил. загинали цивилни от украинска страна (според ООН убитите цивилни украинци са значително по-малко, но това са само потвърдените случаи).


Ако оценката за 200 хил. души е вярна, тя означава, че за 11 месеца са загинали или пострадали осем пъти повече от този показател при американските сили в Афганистан за 20 години война.

Русия е по-способна да понесе загубите

От една страна, високопоставен представител на Пентагона обяснява, че проблемът е в тактически трудности и такива със снабдителните вериги на руските въоръжени сили. Ключови запаси намаляват, както и артилерийските снаряди.

Що се отнася до загубите на военни обаче, поне в Донбас Русия е в по-голяма степен в състояние да ги понесе, казва на брифинг във Вашингтон Кусти Салм, заместник-министър на отбраната на Естония. "В този конкретен район руските сили са използвали близо 40-50 хил. затворници. Те се изправят срещу войници, хора със семейства, с обичайна подготовка, ценни хора за украинската армия."

Равносметката, смята Салм, не е "едно към едно", защото Русия лесно може да пожертва затворниците - "много хитър тактически ход от руска страна".

"Няма значение колко големи са руските загуби, тъй като човешкият им ресурс е много по-голям от този на Украйна. В Русия животът на един войник не струва нищо. Мъртвият войник, от друга страна, е герой, както и да е умрял. Загубените войници не могат да се заменят, а броят на загубите няма да промени общественото мнение за войната", заяви  Кусти Салм, заместник-министър на отбраната на Естония

"Довчерашни цивилни"

Ако се ползва само статистика на базата на данни от открити източници, конкретно броят на жертвите изглежда по-малък. Руската служба на Би Би Си и изданието "Медиазона" събират тази информация поименно, със знанието, че това не е действителният брой.

От публично достъпните данни обаче двете медии разпознават 13 300 руски военни, загинали в Украйна. Сред тях са 924 мобилизирани, а само за седмица идват съобщения за смъртта на още 500 руснаци, които воюват в Украйна.

"По-голямата част от загиналите за последните три месеца са мобилизирани, доброволци и затворници", отбелязва Би Би Си. От началото на войната всеки четвърти убит е довчерашен цивилен.

На базата на тази статистика най-консервативната оценка е за най-малко 26 хил. загинали военни (проучването на ситуацията на гробищата в 60 населени места сочи, че погребаните са най-малко два пъти повече). Безвъзвратните загуби (изчезнали безследно, ранени и загинали) достигат най-малко 117 хил. души.

Най-големи според същата публикация са загубите на Въздушно-десантните войски, морската пехота, спецназа към военното разузнаване и спецотрядите на "Росгвардия". Почти 15% от убитите военни са офицери; потвърдена поименно е смъртта на четирима генерали и 54-ма полковници.

Източник: "Дневник"

Водещи

Най-четени