'Ограничена промяна' в Лисабонския договор 29.10 | 07:31

Окончателното решение за промени в Лисабонския договор ще бъде взето на следващата среща на високо равнище през декември

От Любомир Тасев

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви на пресконференция тази нощ в Брюксел, че лидерите на страните от Европейския съюз са се съгласили с "ограничена промяна" на Лисабонския договор - условие, поставено от Германия, за да приеме безпрецедентната реформа на еврозоната след гръцката криза, предадоха информационните агенции.

След тежки дискусии по време на срещата на високо равнище в Брюксел, европейските лидери се съгласиха с текст, предвиждащ започването на консултации за подготовка на промяната, каза ван Ромпой.

Окончателното решение ще бъде взето на следващата среща на високо равнище през декември, а целта е промяната на договора да завърши до средата на 2013 г., уточни ван Ромпой.

Основната цел е да бъде създадена постоянна мрежа за сигурност за страните от еврозоната, които изпаднат в голямо затруднение като Гърция през пролетта, със задачата да бъдат успокоени пазарите. Такъв Фонд за подкрепа бе създаден през юни само за срок от три години, до средата на 2013 г.

Най-четени