"Приятели" и "Отчаяни съпруги" борят екстремизма в Саудитска Арабия 09.12 | 08:48

Сериалите - по-ефективни от действията на властите

От Георги Георгиев

Популярни сериали като "Приятели" и "Отчаяни съпруги" са допринесли много повече за задушаването на ислямския екстремизъм в Саудитска Арабия, отколкото действията на саудитските власти в тази насока, пише в. Corierre della Serra, като се позовава на секретна телеграма, публикувана от WikiLeaks.

В телеграма от май 2009 г., изпратена от американското посолство в Джеда до Вашингтон, се подчертава, че подобни сериали, излъчвани по няколко саудитски сателитни канала и със субтитри на арабски език били част от усилията на саудитските власти да насърчават отварянето на обществото към външния свят и да противодействат на екстремизма.

Тази стратегия била много по-успешна, отколкото усилията на телевизия "Ал Хура", създадена през 2004 г. с финансовата подкрепа на САЩ и излъчваща програми в няколко страни от Близкия изток.

Телеграмата препредавала мнение на двама изпълнителни директори в саудитски медии, дочуто в кафене в Джеда.

В документа се казвало, че саудитците са много заинтересувани от външния свят и всеки искал да учи в САЩ. "Саудитците никога досега не са били толкова привлечени от американската култура", се посочвало още в документа.

Според телеграмата шоуто на Дейвид Летерман, излъчвано също по саудитска телевизия, имало същия ефект като американските сериали в борбата с ислямския екстремизъм.

Водещи

Най-четени