"Прочистиха" The Guardian в името на нацията 22.08 | 07:06

Лично Дейвид Камерън наредил да се унищожи информацията от Сноудън

От Антония Михайлова

Лично британският премиер Дейвид Камерън наредил да се унищожат харддисковете с информацията от Едуард Сноудън в британския вестник The Guardian.

По данни на ВВС британският министър-председател е дал нареждане на секретаря на кабинета си Джеръми Хейууд да се свърже с редакцията на вестника и да вземе мерки за унищожаването на дисковете.

Вицепремиерът Ник Крейг потвърдил, че британските власти са изискали от вестника да унищожи информацията от Сноудън и подчертал, че това е направено от съображения за национална сигурност. По думите му секретните данни може да представляват сериозна заплаха за националната сигурност, ако попаднат в чужди ръце.

Той подчертал, че унищожението на информацията няма да повлияе на възможността The Guardian да публикува статии по тази тема, но ще стане предпазна мярка за защита на живота и осигуряването на безопасността.

Москва оцени действията на Лондон като проява на двоен стандарт в сферата на правата на човека.

"Констатираме, че стъпките, предприети от властите на Великобритания към редакцията на вестник The Guardian, са в дисонанс с изявленията на британската страна за привърженост към универсални правочовешки стандарти, включително в областта на свободата на медиите, осигуряване правата на журналистите и охраната на личния живот", заяви в сряда официалният говорител на руското външно министерство Александър Лукашевич.

Лукашевич напомни, че според оценките на правозащитниците информацията, на която Едуард Сноудън е дал гласност, свидетелства за груби нарушения в международното право, непосредствено засегнали правата на милиони хора по света.

Той добави, че Великобритания има смисъл да обърне внимание на тревожната тенденция за нарушение на основните права и свободи на човека, включително свободата на медиите, а не да се занимава със съмнителни методики на "замитане на следи".

Междувременно Еврокомисията заяви в сряда, че свободата на медиите трябва да уравновесява националната сигурност.

"Еврокомисията застъпва пълното спазване на свободата на изразяване и информация на медиите във всички държави членки и на свободно и плуралистично общество. Но в същото време тези фундаментални права не са абсолютни, винаги е необходимо да се спазва приемливо равновесие с други права, касаещи например националната сигурност", заяви на брифинг в Брюксел говорителят на ЕК Оливие Байи.

"Не може да има свобода без сигурност и обратното", отбеляза той, но отказа да коментира случая с вестник The Guardian, отбелязва Интерфакс.

Водещи

Най-четени