„Северен поток 2“ под въпрос! Германия и Русия може и да не заобиколят Украйна 11.09 | 21:23

Тръбата може да последва съдбата на "Южен поток"

От Филипа Тодева

Европа може би ще блокира строежа на стратегическото увеличаване на капацитета на газопровод а "Северен поток". Говорител на Европейската комисия обяви, че тази сутрин заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по енергетиката Марош Шефчович е намекнал за преразглеждането му.

Той поискал да се провери дали тръбата отговаря на енергийната стратегия на ЕС, която предвижда диверсификация на доставките. Той е настоял да бъде предоставен на Брюксел точният план на трасето. Новината идва малко след като украинският премиер Арсений Яценюк настоя проектът да бъде блокиран, защото по негово мнение не е в съответствие с посочените принципи на ЕС за диверсификация на доставките. В действителност обаче "Северен поток” изолира Украйна от системата за транзит на руския газ към Европа и я лишава от печалба от 2 млрд. долара годишно.

cb7a3e7f-3b63-b3ae-e52c-97b355b22a34Премиерът на Словакия Робърт Фицо също остро критикува проекта. Той припомни, че в рамките на ЕС дълго се коментираше как да се запази транзитната позиция на Украйна, която ѝ позволява да оцелява в трудните зимни месеци. "И в същото време сме изправени пред факта, че "Газпром" подписа с представителите на европейските страни споразумение за това да се строят още две тръби по протежението на съществуващия по дъното на Балтийско море "Северен поток”... Те просто ни правят на идиоти!", каза той.

Недоволството на политиците обаче не попречи на "Газпром" да подпише договора за тръбата. "Северен поток 2" ще минава през Балтийско море и на практика ще удвои доставките на газа до тази част на Европа. Цената на газопровода според данните, предоставени от "Газпром" е около 11 млрд. долара. Изявленията от страна на ЕК обаче подсилват съмненията, че Европа може и постави прът в колелото на руските амбиции и да последва съдбата на отписания "Южен поток". Всъщност е ясно, че така би било справедливо. ЕС спря проекта, който щеше да осигури доставки на 62 млрд. кубически метра газ годишно до Югоизточна Европа. Причината – ЕС мечтае да либерализира енергетиката и да не е зависима от Русия. Ако сега обаче "Северен поток 2” се състои, със сигурност ще бъдат повдигнати много въпроси за компромиса, който балканските страни като България направиха и този, който Германия може и да не направи в контекста и на несигурното бъдеще на онзи поток, който от "Южен", стана само "Турски". При всички положения, това ще бъде поредният въпрос, при който ще се чака последната дума да дойде от Германия. Само Меркел може да каже, дали руският газ ще заобиколи Украйна или не.

1565626Европейската комисия е взела под внимание съобщението на "Газпром" и партньорите им от най-голямата немска енергийна компания "Винтерсхал" относно намеренията им да продължават с изграждането на газопровода "Северен поток 2", подчерта официалният говорител на Европейската комисия Анна-Кайса Итконен. По нейните думи, без да значение дали става въпрос за южна или северна тръба, тя трябва да отговаря на правилата на ЕС. "Ние не коментираме реакциите на няколко политици или пък държавни лидери", каза тя.

Водещи

Най-четени