"Северен поток" лишава Украйна от ексклузивното право за транзит на руски газ 06.09 | 15:22

Това заяви руският премиер Владимир Путин

От Петя Михайлова

С въвеждането в експлоатация на "Северен поток” Украйна губи ексклузивното си положение на основна транзитна страна на руски природен газ в Европа.

Това заяви руският премиер Владимир Путин, цитиран от Интерфакс.

"Украйна е наш отдавнашен и традиционен партньор. Както при всяка транзитна страна, винаги има изкушение да се възползва от това си положение. Сега нашите отношения с Украйна ще придобиват по-цивилизован характер”, каза Путин.

Газовото напрежение между Русия и Украйна се изостри, след като Киев повтори отказа си да се подчини на условията на Москва относно сливането на държавния енергиен гигант "Нафтогаз" с руския газов гигант "Газпром" в замяна на намаляване на цената на руския природен газ за Украйна.

От месеци Украйна се опитва да договори намаляване цените на природния газ, който купува от Русия. Киев твърди, че го купува на цена от почти 400 долара за 1000 куб. м.

Кремъл е готов за намаляване на цените, но при условие, че Киев приеме да влезе в митническия съюз, формиран от Русия, Беларус и Казахстан, и да слее "Нафтогаз" с "Газпром". Киев няколко пъти отхвърли тези оферти на Москва.

Най-четени