Северна Корея е пред война 21.08 | 16:39

Двете Кореи са в бойна готовност

От Йоанна Димитрова

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун заяви, че страната му е "почти в състояние на война" с Южна Корея и нареди на военните си да се подготвят за битка. Събитията от последните дни са най-сериозната конфронтация между съперничещите си Кореи от години.

В четвъртък Южна Корея запрати десетки артилерийски изстрели в Северна Корея в отговор на севернокорейските артилерийски удари, насочени към Сеул.

Днес официалната корейска агенция на Пхенян Central News заяви, че Ким Чен-ун е наредил на военните да бъдат готови за потенциално действие по-късно през деня.

"Военните командири бяха спешно изпратени на операция, за да атакуват Южна Корея, ако тя не изключи високоговорителите", се казва в доклада, според АР.

Междувременно информационна агенция на Южна Корея Yonhap съобщи, че разузнавателните агенции в Сеул,  са забелязали превозни средства, превозващи ракети с малък и среден обсег, готови за изстрелване.

Южна Корея е свикнала с многократните заплахи на Северна Корея и сериозността на този последен сблъсък остава неясна.

"Фактът, че още няма предприети военни действия от някоя от двете страни, индикира, че шансът за война е много, много малък", заяви Ян Му-джин, професор в Североизточния корейски университет в Сеул.

Вчера ситуацията на Корейския полуостров съществено се изостри. Северна и Южна Корея си размениха артилерийски удари в западната част на демилитаризираната зона. Според Сеул, първи е открил огън Северът, обстрелвайки високоговорители, използвани от южнокорейците за пропагандна кампания срещу Пхенян.

Водещи

Най-четени