​Северна и Южна Корея обсъждат комуникациите преди срещата между техните лидери​ 07.04 | 15:08

От iNews.bg

Северна и Южна Корея проведоха днес разговори за установяване на гореща телефонна линия между техните лидери и за други свързани с комуникациите въпроси преди планираната за този месец среща на върха между тях, предаде Асошиейтед прес.

Разговорите при закрити врата между служители на работно ниво, проведени в село на границата бяха част от подготвителните обсъждания за предвидената за 27 април среща между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и южнокорейския президент Мун Дже-ин.

Срещата - едва третият контакт на такова равнище между Северна и Южна Корея от края на Корейската война през 1950-1953 г. - може да се окаже важна за световните дипломатически усилия за уреждане на въпроса за севернокорейската ядрена програма. През май се очаква да има среща между Ким и американския президент Доналд Тръмп.

Преди днешните разговори Южна Корея не уточни какво ще се обсъжда освен горещата линия между лидерите. Канцеларията на Мун каза, че двете Кореи са се разбрали да не разкриват съдържанието на своите подготвителни разговори, преди да постигнат споразумение.

 

 

Водещи