Сред заложниците на "Хамас" има българка? 17.10 | 19:00

Това твърди The Wall Street Journal

От iNews

България може би има поне един гражданин, който е заложник на Хамас, пише The Wall Street Journal.

Според първоначалната информация, разпространена от израелското външно министерство, отвлечени са 199 граждани от поне 31 държави, някои от които са от отдалечени страни, които са минимално замесени в конфликтните ситуации в Близкия изток, като Парагвай, Южна Африка и Тайланд.

България не присъства в списъка, но нейното правителство има сериозни подозрения, че поне един неин гражданин е бил отвлечен.

"Тя се е обадила на майка си, преди да бъде отвлечена", заявява официален представител на кабинета пред вестника.

Българското правителство досега не е коментирало подобен казус.

"Хамас" е заявила, че може да размени взетите заложници за 6000 палестинци, които се намират в израелски затвори, заяви говорителят на движението Халед Мешаал.

Абу Убайда, говорител на "Хамас", заяви пред медиите, че групировката държи между 200 и 250 души в плен. Той каза, че при израелските удари в ивицата Газа вече са загинали 22 заложници. Израел официално заяви, че пленените са 199 души.

САЩ и няколко техни съюзници искат от Катар да използва контактите си в "Хамас", за да помогнат на заложниците.

Дипломатите и служителите на разузнаването в Турция са затрупани с молби от правителства чак от Латинска Америка. Европейските лидери, включително френският Еманюел Макрон, са се обадили с подобни призиви и на Египет, чието правителство е по-фокусирано върху осигуряването на хуманитарна помощ през границата си с Газа.

С всеки изминал ден данните за броя на отвлечените хора се променят, а броят на замесените държави е неясен. Много от заложниците, ако не и повечето от тях, може да имат двойно гражданство, включително израелско. Няколко души, за които се смяташе, че са били отвлечени, впоследствие бяха идентифицирани сред загиналите.

Заложниците са държани на различни места от "Хамас". Подкрепяният от Иран "Ислямски джихад" също твърди, че е взел 30 заложници - твърдение, което израелските военни не са потвърдили.

The Wall Street Journal разговаря с турски, египетски, катарски, израелски, американски и европейски служители, участващи в глобалните усилия да установят кои са заложниците на Хамас и какво е състоянието на все още живите. Тези служители описват хаотичния многонационален опит за посредничество, засенчен от ежедневните въздушни удари и надвисналата заплаха от израелска сухопътна офанзива. Най-мощните шпионски агенции в света и техните съюзници в Близкия изток се борят за достъп до взетите заложници, много от които са в Газа, очевидно извън обсега на мобилните мрежи.

Този уикенд израелски официални лица заявиха, че няма да посредничат за заложниците с "Хамас" - организация, която са обещали да смажат. Въпреки това в коментар пред израелските медии бившият шеф на Мосад (б.р. - Израелската разузнавателна агенция)Йоси Коен заяви, че в един момент бойците на "Хамас" ще изчерпят водата, храната и кислорода в бункерите си и това ще бъде моментът, в който ще може да се вземе решение за освобождаване на заложниците.

Египет, Катар и Турция могат да се похвалят с дългогодишни отношения с "Хамас", но никоя от тях не е успяла да получи пълни отговори за имената и условията на пленниците, затворени в Газа. Политическите лидери на "Хамас", базирани в Катар, не са казали колко са заложниците, които групировката държи под стража, но публично са предложили да разменят своите пленници за палестински бойци, държани в израелски и американски затворнически килии. В послания, предадени от Турция, групировката заяви, че няма да обмисли размяна на заложници, докато Израел не спре бомбардировките и не освободи хиляди затворници, включително тези, взети по време на масовите убийства този месец, при които загинаха около 1300 души.

Представителите на "Хамас" показаха видеозапис на един от заложниците, отвлечени на рейв фестивала в първия ден на атаката - 7 октомври. Името на момичето е Миа Шаим, тя е на 21 години, от Шохам, израелска и френска гражданка, пише "24 часа".

"Здравейте, казвам се Миа Шаим, на 21 години съм, от Шохам съм, в момента се намирам в ивицата Газа. В събота (7 октомври) бях на музикално парти в Сдерот, получих тежко нараняване на ръката си. Откараха ме в Газа и там ми направиха тричасова операция, грижиха се за мен, предложиха ми лекарства. Всичко е наред, само ги моля да се върна у дома, да видя баща си, майка си и братята и сестрите си. Моля, върнете ни у дома възможно най-скоро", казва момичето.

Водещи