Талибаните са ликвидирали Министерството на жените в Афганистан 17.09 | 19:15

Нравствена полиция ще налага благопристойно поведение в Афганистан

От iNews.bg

Талибаните са ликвидирали Министерството на жените в Афганистан, съобщават местни медии, цитирани от "Фокус". На негово място е създаден нов орган, който ще изпълнява функциите на ислямска "нравствена полиция".

Според информацията сутринта в петък талибаните са премахнали табелата с предишното име от сградата на министерството и вместо нея окачили "Amr be maaruf wa nahi az munkar" ("налагане на благопристойното и забрана на осъдителното") - името на орган, съществувал през 1996-2001 г., когато талибаните бяха на власт в Афганистан.

През последните дни служителите на министерството не са били допускани до работното им място, като са поставили засилена охрана пред сградата на ведомството.

Министерството на въпросите на жените беше създадено в Афганистан през декември 2001 г., точно след като талибаните бяха изгонени от Кабул и загубиха контрол над голяма част от страната. Ведомството се занимаваше с въпросите за предоставяне на равни права на жените и мъжете в афганистанското общество, по-специално за образование, медицина, както и за участие в решаването на държавни въпроси.

Amr be maaruf wa nahi az munkar през 1996-2001 г. бе един от репресивните и наказателни органи на талибаните, който изпълняваше тогава функциите на ислямската "нравствена полиция", която често е използвала насилие над населението.
 

Водещи

Най-четени