"Фатах" се завърна в Газа. Обединението с "Хамас" е реално 04.01 | 15:01

Махмуд Абас се завърна в Ивицата Газа след петгодишно отсъствие

От Владислав Рашков

Стотици хиляди палестинци се събраха в Газа на първия митинг на партията на Махмуд Абас "Фатах" от 2007 г. насам, пише Reuters.

Това стана възможно след 5 години на влошени отношения между управляващата партия в Западния бряг и "Хамас".

Настроенията между двете организации се нормализираха след 8-дневния конфликт между Израел и Ивицата Газа.

"Посланието, което оставяме днес е, че "Фатах" не може да бъде забравена. Партията е жива и никой да я изолира, и тя няма да се дели повече", каза Амал Хамад, който е част от ръководството на партията.

Демонстрацията в Ивицата Газа беляза 48 години от основаването на "Фатах", която е създадена, за да противостои на Израел. Под управлението на Ясер Арафат организацията подписа споразумение през 1993 г., с което извоюва правото Палестина да се самоуправлява.

Опозиционната партия в Газа "Хамас", която отказа да признае съществуването на Израел, отхвърли споразумението, но през 2006 г. спечели парламентарните избори. Двете организации сформираха коалиция, но годината по-късно те се разделиха.

Анализатори смятат, че конфликтът от ноември, както и намерението на Израел да се разширява все повече сближава двете организации. Не на последно място остава и заслугата на Махмуд Абас по получаването на статут на държава-наблюдател в ООН.

По този повод Египет съобщи, че е готов да посредничи в създаването на диалог между двете фракции.

Водещи

Най-четени