"Фигаро": Религиозна секта станала причина за убийството на Шиндзо Абе 11.07 | 09:52

41-годишният извършител Тецуя Ямагами заявил, че е искал да нападне лидера на секта, на която майка му дала спестяванията си, но той отсъствал. Затова той стрелял по Шиндзо Абе, който според него популяризирал сектата

От iNews.bg

Убиецът на Шиндзо Абе е искал да си отмъсти на, според него, популяризирана от бившия японски премиер религиозна секта, която разорила майка му. Убийството доведе до подновяване на полемиката за връзката между политиката и религията в Страната на изгряващото слънце, пише в. "Фигаро", цитиран от БТА.

48 часа след убийството, японците отидоха до избирателните урни, за да гласуват на частични избори за горната камара на парламента. Както се очакваше, партиите от управляващата коалиция консолидираха позициите си, печелейки достатъчно гласове за евентуална конституционна реформа - точно реформата, за която Шиндзо Абе се беше борил напразно през целия си живот, отбелязва френското издание.

В. "Никкей" окачестви това като "мрачна победа" , като управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП) остава разтърсена от нападението - нещо нечувано в страната, която обикновено избягва насилието, особено политическото.

41-годишният извършител Тецуя Ямагами заявил, че е искал да нападне лидера на секта, на която майка му дала спестяванията си, но той отсъствал. Затова той стрелял по Шиндзо Абе, който според него популяризирал сектата.

Водещите японски медии, които все още не са назовали въпросната секта, заявиха, позовавайки се на полицейски източници, че убиецът е имал "погрешното впечатление" за връзки между Абе и религиозната организация. Бившият премиер обаче всъщност наистина е бил свързан с нея, отбелязва "Фигаро". Името ѝ беше разкрито от японски таблоиди: става дума за Църквата на обединението на Муун.

Водещи