“Фронтекс“: Либия е врата за бежанците към Европа! 300 000 чакат да минат 28.06 | 12:15

Мигрантският поток през Западна Африка надхвърля 14 пъти този през Турция в Гърция

От iNews.bg

Агенцията на Европейския съюз по сигурността на външните граници "Фронтекс" констатира значително увеличаване на броя на мигрантите, пристигащи в ЕС през централната част на Средиземно море. Това съобщи директорът на ведомството Фабрис Лагери, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

"От Либия в Италия пристигат по 13-14 пъти повече мигранти, отколкото от Турция в Гърция. Маршрутът, преминаващ през централната част на Средиземно море, е по-желан, откогато и да било", обясни Лагери.

Според него броят на нелегалните случаи на преминаване на морската граница между Либия и Италия през тази година ще надхвърли всички останали незаконни преминавания на границите на ЕС.

"Ако миграционният поток от страните в Западна Африка в посока Либия не спадне, то тогава ние трябва да се приготвим за 300 000 души, които през тази година ще се доберат до държавите от Магреб, за да се отправят към Европа", предупреди шефът на "Фронтекс".

 

По думите му в момента Египет се превръща във важен разпределителен пункт за мигрантите, като морският път от тази страна за Европа е особено опасен и много често отнемал 10 дни.  

Водещи

Най-четени