"Хлъзгава" глина причинила зверското цунами в Япония 06.12 | 14:15

Чудовищно земетресение може да опустоши района в бъдеще

От Антония Михайлова

Глина, която е сработила като смазка между Тихоокеанската и Северноамериканската тектонска плоча, е станала причина двете плочи силно да се придвижат една спрямо друга. Това на свой ред е предизвикало невижданото цунами, връхлетяло Япония през март 2011 година, твърдят учени в статия, публикувана в сп. Science.

Поради тази причина земетресението в Япония през 2011 година е било несравнимо по-силно, отколкото са можели да очакват сеизмолозите. За да установят причината, през 2012 г. 27 учени от 10 страни се отправили на експедиция с японския кораб Chikyu. В района на Японската падина, на дълбочина 7 километра, те пробили три дупки с дълбочина 800 метра, за да изучат зоната на разлома на земната кора.

Японската падина е образувана от Тихоокеанската и Северноамериканската тектонска плоча. В района на падината Тихоокеанската плоча се подпъхва под Северноамериканската. Смята се, че в тези места напрежението в материала на тектонските плочи дълго време се натрупва и след това води до рязко движение на литосферните плочи, което предизвиква земетресенията.

Земетресението с магнитуд 9 по Рихтер и последвалото цунами на 11 март 2011 г. отнеха живота на над 18 000 души в Япония и предизвикаха ядрената катастрофа в АЕЦ "Фукушима 1" - най-голямата след тази в Чернобил, Украйна, през 1986 г. Изследването е извършено от екипа на проф. Котаро Уджие от университета Цукуба.

Ученият участва в изследователски проект, който бе лансиран след бедствието и се състои в това да се извършат сондажни работи на морското дъно на дълбочина до 7000 метра. Благодарение на тази технология са взети проби от района, където са се срещнали тектонските плочи. Учените са установили, че глиненият слой се плъзга повече в районите, в които е като в сандвич между скални пластове. Това е така заради упражнения върху него натиск.

Според Уджие този глинен слой, който се е формирал дълго време на базата на вулканична пепел, първоначално е бил на повърхността, но постепенно е потънал във вътрешността на нашата планета.

Сеизмолози в момента извършват други подводни сондажни работи в морето край брега на полуостров Кии в югозападната част на Япония, където филипинската тектонска плоча се подпъхва под евроазиатската.

Има опасения, че чудовищно земетресение може да опустоши района в бъдеще, допълва БТА.

Водещи

Най-четени