"Черни гласове" ще се чуват вече от Huffington Post 05.08 | 11:20

След сайтовете за родители и жени, медийната група пуска и сайт за афроамериканците

От Елена Коцева

Сайтът Huffington Post пусна специален раздел "Черни гласове" (BlackVoices), който е ориентиран към чернокожото население на САЩ.

В BlackVoices ще бъдат публикувани новини за чернокожото население както в Америка, така и по целия свят. Освен новинарска част на сайта ще има раздели за практически съвети, за финанси, за мода, здраве и лайфстайл, както и за поп културата.

Ще бъдат публикувани и исторически статии, които разказват за историята на чернокожите в САЩ и за тяхното положение в обществото през годините.

Както дава заявка президентът на Huffington Post Ариана Хафингтън, спектърът на проблемите, които ще бъдат засягани от сайта и много широк – от безработицата до расизма до големите успехи на афроамериканци – научна и обществена дейност, научни постижение и изобретения.

Трябва да се отбележи обаче, че както сайтът анонсира, използваното обръщение няма да спазва наложеното табу и ще се обръща и назовава негрите пряко и без евфемизъм.

Обръщението ще бъде "black", а не афроамериканци, както се наложи в последните 20 години в САЩ.

Почти цялата редакция на сайта ще бъде с журналисти негри. Главният редактор ще бъде Кристина Норман, а към сайта ще работят известни журналисти като Шила Джонсън, която по-рано участва в създаване на телевизионния канал, ориентиран също афроамериканците Black Entertainment Television (BET).

Към сайта ще има и специален, който ще представя блоговете на най-известните чернокожи американци.

Сайтът BlackVoices вече е сключил договор за партньорство с Националната асоциация на чернокожите журналисти (National Association of Black Journalists).

От началото на август месец Huffington Post пусна още два специализирани сайта – за жени (HuffPost Women) и семеен сайт за родители (HuffPost Parents).

Чернокожото население в САЩ е повече от 37 милиона души. Негрите се считат на най-голямото расово малцинство в САЩ. Всъщност латиноамериканците в САЩ са повече като численост, но толкова доколкото те не се считат за отделна раса, не се отчитат като етническо малцинство. 

Водещи

Най-четени