0,5% от хората държат над една трета от парите в света 16.05 | 16:34

Разликата между богатите и бедните се задълбочава, предупреждава шефът на МВФ

От Ралица Стоянова

0,5% от хората по света разполагат с повече от 35% от световните финанси.

Това съобщи шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в свое изявление във Вашингтон, разискващо възможностите за намаляване на бедността, пише Econ.bg.

Тя отправи предупреждение, че разликата между богатите и бедните в света се увеличава и това пречи на световния икономически растеж.

"Това в никакъв случай не остана незабелязано", посочи Лагард. "Арабската пролет и движението "Окупирай", макар и с известни различия помежду си, отчасти черпиха мотивация от недоволството поради подобни явления", добави тя.

"Окупирай" движението започна през 2011 година в САЩ. Според текущото статукво, най-богатите 1% от популацията притежават 18% от богатството на страната. Преди 25 години този процент е бил 8%.

Според Лагард е много важно растежът в икономическа насока да се придружава от известно равенство при доходите, за да се постигне истинска стабилност.

В последните месеци МВФ критикува доста силно политиката на съкращения от редица страни, които се стремят по този начин да стабилизират бюджетите си. Институцията изтъква, че са нужни и известни мерки относно икономическия растеж, а не само фискално свиване. 

Водещи

Най-четени